Homemade falafel door Bonsje

Wat heb je nodig voor ongeveer 4 personen:
• 400 gram gedroogde kikkererwten
• 1 bosje koriander
• 1 bosje platte peterselie
• 1 ui
• 4 tenen knoflook
• 1 ei
• 4 eetlepels bloem
• halve eetlepel gemalen komijn
• peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?
Eigenlijk is het heel makkelijk! Veel makkelijker dan ik altijd dacht en deed en faalde
Was de kikkererwten goed en zet ze in ruim water (in een grote kom dus) 48 uur in de koelkast om te wellen. Je weet dus al een paar dagen van tevoren dat je falafel gaat eten. Wat een blij vooruitzicht!

Op de dag dat je de falafel gaat bakken begin je ook een beetje op tijd. Je wil dat de falafelmassa een uurtje in de koelkast op kan stijven.
Doe alle ingrediënten voor de falafel in de keukenmachine en laaat dit draaien tot het gepureerd is. Het is misschien handig om eerst de ui met de knoflook en kruiden even fijn te laten draaien en daarna pas de rest toe te voegen. Het hoeft niet heel fijn gepureerd te worden want het is best lekker als er nog wat structuur in zit.
Zet even terug in de koelkast (je kan het nog wel 2 dagen in de koelkast bewaren tot je het gaat bakken)

Na een mislukt experiment met falafel durfde ik ze niet meer in de frituurpan te gooien. Dus ik bakte ze in de koekenpan in een laagje olie van ongeveer 1 cm.
Maak met de hand balletjes van je falafelmengsel en vorm daar platte burgertjes van en bak deze in een laagje olie voor ongeveer 3 minuten aan elke kant tot ze mooi bruin en krokant zijn. Als je aan de slanke lijn denkt kan dit ook in de oven maar dat is echt minder lekker!

Serveer de falafel in een wrap met sla, harissa, yoghurt en tahinipasta. Of eet ze zo, als snack met wat knoflooksaus maar je kan natuurlijk ook een lekkere salade maken met een dressing van yoghurt, tahini en harissa….. Falafel is zo veelzijdig als jij.
Heerlijk een dagje zonder vlees is helemaal niet erg!

Geef een reactie

*