Vijf jaar bijzondere maaltijdservice in Ziekenhuis Gelderse Vallei

EDE – Sinds de introductie op 13 november 2012 reageren de patiënten enthousiast op At Your Request, het bijzondere maaltijdconcept van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het voedingsziekenhuis.
Iedere patiënt kan van 07.00 – 18.15 uur zelf kiezen wat, waar, wanneer en met wie hij eet.

Dat lijkt logisch, net als thuis, maar voor een ziekenhuis is dat nog steeds heel bijzonder. Patiënten roemen de maaltijden: ‘Het is allemaal heel smakelijk wat op de menukaart staat!’ ‘Ik krijg hier goed advies over voeding om aan te sterken.’ ‘Super, het lijkt hier wel een hotel!’ Het maaltijdservicesysteem jubileert en daarom zijn er extra’s om dit te vieren. Deze week krijgen patiënten en bezoekers gezonde hapjes te proeven: vers, gezond en kleurrijk. Net als de andere gerechten op de menukaart van het ziekenhuis.

At Your Request is een Amerikaans systeem dat door Sodexo naar Nederland werd gehaald. Mirjam de Groot, hoofd hoteldienst, vertelt: ‘We hebben in de afgelopen vijf jaar het systeem nog beter gemaakt en weten uit onderzoek dat het patiënten stimuleert om gevarieerder, gezonder en lekkerder te eten, juist als zij opgenomen zijn in het ziekenhuis.’ Vorig jaar werd het voedingsziekenhuis nummer 1 in het landelijke onderzoek van de Stuurgroep Ondervoeding in opdracht van het ministerie van VWS. De beste voeding voor patiënten is in het ziekenhuis van Ede.

Meer eetlust
Vijf jaar ervaring met het systeem betekent ook verdere ontwikkeling en verbetering van het maaltijdserviceconcept. Mirjam de Groot: ‘Veel patiënten hebben weinig trek als zij ziek zijn, terwijl voldoende goede voeding juist dan belangrijk is. Op het nachtkastje vinden patiënten onze uitgebreide menukaart met heerlijke gerechten en tussendoortjes. Ook krijgt men ideeën aangereikt van de medewerkers van het maaltijdservicecentrum, waar de bestelling wordt opgenomen. Patiënten kunnen precies dat kiezen waar zij op dat moment trek in hebben. Dat kan een bakje kwark of een gekookt eitje zijn, maar ook een knapperige salade of een lichte maaltijd.’

Uitbreiding
De menukaart is in de afgelopen jaren gewijzigd en uitgebreid naar de wensen van patiënten. Het bestellen van een fruitsalade, een croissantje en een gekookt ei is bij veel patiënten favoriet. De menukaart is er ook in varianten, voor bijvoorbeeld dialysepatiënten. Er is een speciale menukaart met foto’s voor laaggeletterden en binnenkort ook een menukaart speciaal voor patiënten in het oncologisch centrum. Veel kankerpatiënten kampen met smaakverlies en –verandering en krijgen via de menukaart advies om daarmee om te gaan en precies datgene te kiezen wat bij hen past.

Eiwit-ijsje
Dat patiënten meer eiwit moeten eten voor een sneller herstel na operatie of ziekte is inmiddels bekend. Onderzoek samen met de Wageningen Universiteit heeft uitgewezen dat het maaltijdconcept At Your Request helpt bij het maken van goede keuzes en patiënten gemiddeld meer eiwit binnenkrijgen. Er zijn speciale voedingsmiddelen met extra eiwit ontwikkeld, samen met o.a. Carrezzo Nutrition, zoals eiwitverrijkt brood, soep, cake en sap. Het nieuwste product is een heerlijk ijsje met extra eiwit, 1,5 keer zoveel eiwit zonder extra te hoeven eten. Zowel ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan als ‘gewoon’ een prettige keuze op de menukaart, is het ijsje een aanwinst voor patiënten.

Related posts

Geef een reactie

*