Bekroonde klimaatfilm The Uncertainty Has Settled naar Wageningen

Foto: Marijn Poels op de trekker in Saksen Anhalt © MP

WAGENINGEN – De meermaals bekroonde kritische documentaire The Uncertainty Has Settled van Nederlands regisseur Marijn Poels maakt internationaal furore.
Uitverkochte bioscopen en verhitte discussies brengt het 90 minuten durende verhaal dat de gevoelige discussie over klimaatverandering en energietransitie aansnijdt.

Op 24 april toont the Rural Wageningen foundation en Otherwhise de documentaire, in aanwezigheid van de regisseur, in filmtheater Movie W in Wageningen. “Deze documentaire heeft alles om een mijlpaal te zijn in het debat over klimaatverandering”, scheef journalist Jan Jakobs in het Belgische blad ‘De Doorbraak’

In de film bezoekt de filmmaker vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door de miljarden subsidies voor hernieuwbare energie en het falend landbouwbeleid zijn veel boeren energie leveranciers geworden. Poels stelt kritische vragen over klimaat en politiek. Doen we er eigenlijk wel goed aan? Hiervoor reist hij de wereld over op zoek naar kritische wereldvermaarde wetenschappers die hem een ander perspectief geven over het klimaat.

De documentaire raakt een gevoelige snaar. Zo krijgt niet alleen de reguliere wetenschapper maar ook de klimaatscepticus een stem in zijn film. Poels maakte deze film omdat hij vindt dat de discussie rondom klimaatverandering en energie heel eenzijdig wordt belicht. “Wanneer je een andere mening dan de heersende wetenschap hebt wordt je meteen verketterd. Wij gaan miljarden investeren in het terugdringen van Co2. Dat gaat de burger voelen in zijn portemonnee. Terwijl niemand ons met zekerheid kan zeggen of deze energiepolitiek ook daadwerkelijk effect zal hebben op het klimaat. Dan mag er volgens mij best over gediscussieerd worden”, aldus Marijn Poels.

“Boeren worden weggedrukt door het klimaatbeleid”, zegt poels.”De landbouw maakt plaats voor zwaar gesubsidieerde energieproductie. In delen van Duitsland heeft dat er al toe geleid dat er geen aardappel meer te vinden is, 600.000 families hun stroomrekening niet kunnen meer betalen en monoculturen akker uitputten. Een zorgelijke ontwikkeling”, aldus de filmmaker.

Zijn film claimt geen waarheid maar balanceert tussen de grote dogma’s waarin de kijker gedwongen wordt een eigen mening te vormen. Een pleidooi voor zelfstandig en kritisch denken. Na de vertoning zal Marijn Poels in discussie gaan met het publiek.

Meer info over vertoning en discussie:
http://www.moview.nl/film/the-uncertainty-has-settled

Foto: Marijn Poels op de trekker in Saksen Anhalt © MP

Website: www.theuncertaintyhassettled.de

Related posts

Geef een reactie

*