Bestemmingsplan ‘Lunteren, onderstation Spoorstraat’ en het beeldkwaliteitsplan ‘Onderstation Lunteren’.

Vanwege de groei van het aantal reizigers op het spoortraject Ede-Wageningen – Barneveld wil Connexxion nieuw treinmaterieel gaan inzetten.
Deze nieuwe treinen zullen bestaan uit gekoppelde treinstellen.

EDE – Vanwege de groei van het aantal reizigers op het spoortraject Ede-Wageningen – Barneveld wil Connexxion nieuw treinmaterieel gaan inzetten.
Deze nieuwe treinen zullen bestaan uit gekoppelde treinstellen.

Deze treinen zijn langer en vragen daardoor om meer stroom. Uit een analyse op het stroomnet blijkt dat er een knelpunt optreedt bij Station Lunteren. Om het knelpunt bij Station Lunteren op te lossen moet een nieuw onderstation (elektriciteitsvoorziening) gebouwd worden. In de huidige situatie is er daarnaast een te hoge aanraakspanning ter hoogte van het station in Lunteren. Deze aanraakspanning treedt op bij de spoorstaven. Aanraking hiervan, wanneer zojuist een trein gepasseerd is, is een veiligheidsrisico voor mens en dier. In de nabije toekomst zal deze aanraakspanning toe gaan nemen door de vraag naar meer treincapaciteit. ProRail ziet dit als een serieus veiligheidsissue.

Een dergelijk probleem kan alleen worden opgelost als er in de directe nabijheid van het treinstation in Lunteren een onderstation wordt gebouwd. Een grotere afstand tussen het onderstation en de locatie waar de hoge aanraakspanning optreedt zal de effectiviteit van de oplossing significant verlagen en mogelijk zelfs te niet doen.

ProRail meent op specifiek deze locatie aan de Spoorstraat het onderstation zo gepositioneerd te hebben dat door het onderstation het uitzicht vanuit de aanliggende huizen zo min mogelijk beperkt wordt en toch aan de randvoorwaarden van gemeente, NS vastgoed en ProRail voldaan kan worden. ProRail heeft specifiek voor deze locatie een architect ingeschakeld om het onderstation goed te kunnen inpassen in de bestaande omgeving. Voor de vormgeving is aansluiting gezocht bij het huidige stationsgebouw. Het bouwen van het onderstation is in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan ‘Lunteren’.

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 31 januari 2019 tot en met 13 maart 2019 ter inzage gelegen. Op 20 februari 2019 is een inloopbijeenkomst gehouden in het Westhoffhuis in Lunteren. Binnen de bovengenoemde termijn zijn 11 zienswijzen ingekomen. De zienswijzen worden in bijgaande Nota zienswijzen samengevat en van een beantwoording voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.