Brandpreventietips VRU

VEENENDAAL – Heeft u al goede voornemens voor 2018 gemaakt?
De VRU heeft er wel één voor u: maak met een paar simpele stappen uw huis brandveilig.

Een checklist en de Woningcheck-app helpen u op weg: www.brandweer.nl/brandveiligheid/doe-de-woningcheck
Jaarlijks vinden in de regio Utrecht ruim 400 woningbranden plaats waar de brandweer voor moet uitrukken. Die branden zorgen vaak voor veel schade en leed. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op brand zo klein mogelijk te houden. Mocht er toch brand uitbreken, zorg dan dat u zo goed mogelijk kan vluchten. Een gemiddelde woonkamer kan namelijk al in drie minuten volledig in lichterlaaie staan. Zorg dus dat u goed voorbereid bent op brand. Met de checklist en de Woningcheck-app kan u uw eigen huis doorlopen.

Voorkom de belangrijkste brandoorzaken
De drie belangrijkste oorzaken van brand in huis zijn:

• Stoken: vaak ontstaat brand in het schoorsteenkanaal als gevolg van slecht onderhoud of verkeerd stoken. Laat daarom jaarlijks uw schoorsteen vegen en stook schoon en droog loofhout;
• Koken: het grootste deel van de branden ontstaat in de pan of op het fornuis. Ook de oven, magnetron en frituur zijn objecten waarin vaak brand ontstaat. Door een kookwekker te gebruiken, vergeet u de pan op het vuur niet;
• Elektrisch apparaat: met name in de wasmachine en wasdroger ontstaat brand. Reinig na gebruik de filters en haal apparaten eens per jaar van hun plaats om de ruimte stofvrij te maken. Sluit de apparaten rechtstreeks aan op een stopcontact, zonder verlengsnoer. Zo zorgen we samen voor een brandveilig 2018!

WhatsApp uw vragen over brandveiligheid
Heeft u vragen over brandveiligheid in en om uw woning? WhatsApp uw vraag naar 06 12 95 85 99 en u krijgt binnen kantooruren antwoord van de brandveiligheidsexperts van de VRU. U kunt hen ook bellen via 088 878 1000 of mailen via voorlichting@vru.nl. Kijk op www.vrubrandweer.nl/wonen voor meer informatie en tips.

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.