Commissaris van de Koning opent Stadsmuseum

RHENEN – Vandaag, 19 december opent de Commissaris van de Koning in de Provincie Utrecht, Willibrord van Beek, officieel het Stadsmuseum Rhenen.
Alles draait hier om Rhenen: stad van schatten, strijd en schoonheid. Een levendige ontmoetingsplaats voor geschiedenis en cultuur gaat het museum worden.

Daarvoor is het Oude Raadhuis volledig verbouwd.

Stadsmuseum Rhenen biedt de bezoeker verhalen over de geschiedenis en cultuur van Rhenen, Elst en Achterberg. Rode draad is de onlosmakelijke relatie tussen wat er in Rhenen is gebeurd en het landschap dat Rhenen omgeeft: de hoge heuvelrug, de rivier, de vruchtbare grond en de moerassige vallei. Het museum verbindt de stad met (inter)nationale gebeurtenissen en netwerken. En met de namen van vele kunstenaars – ook grote schilders als Rembrandt, Cuyp en Saenredam. Klik hier voor het volledige bericht.

Gouden verhalen
De vaste presentatie is verdeeld over drie ruimten, die de namen Schatten, Strijdtonelen en Idylle dragen. De bezoeker kan kiezen voor een rondgang langs topstukken, voor uitgebreide informatie, voor filmpjes en een virtuele tour – of een combinatie hiervan.

Elke zaal heeft een kernverhaal, waarbij een topstuk of bijzonder museumobject de aandacht trekt. Het verhaal wordt uitgewerkt in kleinere episoden, waarbij een aantal toepasselijke objecten uit de collectie is gekozen. ’De wijsheid die ons heeft geleid is: ‘less is more’, licht coördinator Maike Woldring toe. ‘Met een beperkt aantal objecten vertellen we grote verhalen. Die kunnen in tijdelijke tentoonstellingen en door rondleiders worden verdiept of uitgebreid.’

Schatten
Hier ziet de bezoeker topstukken als een grote bronzen grafemmer uit een vorstengraf – 2800 jaar oud, de goudschat van Achterberg en de muntschat, gevonden in Remmerden. Maar ook een opvallende recente aanwinst: een beeld van de Heilige Cunera van rond 1500 door de Kleefse beeldhouwer Dries Holthuys.

Voor ‘Schatten’ koos het museum vier gouden verhalen. Over Rhenens vroegste bewoners: de Neanderthalers, die maar op schaarse plekken in Nederland voorkwamen. Ze vonden hier voedsel (mammoeten!) en brandstof te over. Het tweede verhaal focust op Vreemde Heersers: bij Rhenen en Elst vonden archeologen de grootste Merovingische grafvelden van West-Europa – met luxe grafgiften. Het derde verhaal gaat over Rhenen als druk bezochte middeleeuwse bedevaartsplaats – met Cunera in de hoofdrol. De Cuneratoren is nog steeds een Rhenens icoon. Het laatste verhaal zet de spotlichten op de Winterkoning: Frederik van de Palts. Deze verbannen Duitse koning had met zijn vrouw Elizabeth Stuart in het rustige Rhenen een Zomerpaleis, waar ze hun internationale netwerk ontvingen en van de jacht genoten. Ze lieten de stad forse schulden na.

Strijdtoneel
Hoe vaak is Rhenen niet platgelopen en uitgezogen door soldaten op weg naar elders. Ze konden letterlijk niet om Rhenen heen. Aan die tijden herinneren tal van objecten in de museumzaal: heftige schilderijen, zwaarden, soldatenhelmen, kanonskogels, indringende persoonlijke brieven, en ook filmpjes.
Het Stadsmuseum vertelt over Rhenen als ommuurde grensstad van het Sticht, en de aanval door de Kleefse troepen van de naburige hertog van Gelre. Het zet het licht op de 80-jarige oorlog, de Franse troepen, en de aanwezigheid van grote aantallen gewonde Engelse soldaten in Rhenen. Veel aandacht krijgen de aanleg van de Grebbelinie, en wat de Tweede Wereldoorlog voor Rhenen en de mensen betekende.

Idylle
In deze zaal kan het publiek genieten van vele kleurrijke schilderijen en prenten. De stad met haar dubbele omwalling, de rivier en de buitenlands aandoende heuvels trekt al eeuwenlang de aandacht van kunstenaars. Van Rembrandt tot Roodenburg, en van de dichter Nescio die over Rhenens schoonheid schreef.
De vaste presentatie krijgt zijn finale in de ‘huiskamer’ twee hoog. Hier hoor je meer over het Oude Raadhuis en zijn historische omgeving. Over de Vischmarkt van weleer, de oude wegen van Utrecht naar Keulen, de pont die al eeuwen vaart, de trein, de tram. Was Rhenen ooit het paradijs voor Neanderthalers, nu zijn de stad en zijn omgeving de hemel voor liefhebbers van wandelen, fietsen en varen.

Stadsmuseum als ontmoetingsplek
Stadsmuseum Rhenen, dat ook een VVV en museumwinkel herbergt, wordt een levendige ontmoetingsplek voor geschiedenis en de cultuur. Een netwerkmuseum dat met allerlei partijen samenwerkt en onderneemt. Naast de vaste presentatie komt er een programma van wisselende tentoonstellingen en activiteiten, gericht op inwoners van Rhenen en de regio, toeristen en het onderwijs. Publiek is welkom in het sfeervolle Museumcafé. Ook exploiteert het museum een Trouwzaal – voor huwelijkssluitingen en ontvangsten.

Subsidie
De gemeente heeft voor het museum één van Rhenens mooiste monumenten ter beschikking gesteld: het Oude Raadhuis. Afgelopen jaar vond een ingrijpende verbouwing plaats, gefinancierd door de gemeente Rhenen. De Provincie Utrecht investeerde in het Stadsmuseum Rhenen met een substantiële subsidie, en ook diverse fondsen en sponsoren gaven hun steun.
Het Stadsmuseum Rhenen is de opvolger van het gemeentelijk Museum Het Rondeel, en krijgt jaarlijks een subsidie van de gemeente Rhenen. Voor het concept van de vaste presentatie werkte Stadsmuseum Rhenen samen met Podium, Utrecht.

Contactgegevens en openingstijden
Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen, T 0317 – 612077.
info@stadsmuseumrhenen.nl, www.stadsmuseumrhenen.nl, open : di t/m za: 10-16 uur. Museumkaart geldig per 2.1.2019. Gesloten op 18 en 19 december en Oudejaarsdag 2018.

Bron: Gemeente Rhenen

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.