Cor Ardesch, de drie B’s bij Klassiek aan de Rijn

Buxtehude, Böhm en Bach zijn zaterdag 22 juni a.s. de componisten die Cor Ardesch voor het voetlicht haalt.
Georg Böhm was een Duitse componist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en organist.

RHENEN – Buxtehude, Böhm en Bach zijn zaterdag 22 juni a.s. de componisten die Cor Ardesch voor het voetlicht haalt.
Georg Böhm was een Duitse componist, klavecinist, dirigent, muziekpedagoog en organist.

De muziek van Böhm is een voorbeeld van de Duitse hoogbarok, zowel van voor als na 1700. Böhms vader was organist in Hohenkirchen en zijn eerste muziekleraar. Hij studeerde aan de universiteit van Jena. Aangenomen wordt dat hij zijn muziekstudie vervolgde bij Johann Adam Reincken, de organist van de Sankt Catharinenkirche in Hamburg.

Böhm was de ‘meester-leraar’ van de jonge Johann Sebastian Bach in diens Lüneburger gymnasiumperiode, aldus Carl Philipp Emanuel Bach, de tweede zoon van J.S. Bach. Deze opvatting werd bevestigd door het opduiken van een handgeschreven kopie van de grote koraalbewerking ‘An Wasser Flüssen Babÿlons’ van Johann Adam Reincken, die in 1700 door de vijftienjarige Bach ten huize van Böhm werd vervaardigd. Later werd Böhm een van de verkopers van afleveringen van Bachs Clavier-Übung-uitgaven.

Böhm was aanvankelijk vanaf 1693 actief in het operahuis aan de Ganzenmarkt in Hamburg. Dat had een opera-achtige schrijfwijze in zijn eigen composities tot gevolg, zoals aria-achtige kerkliedbewerkingen voor orgel. In 1698 werd hij organist van de Sankt Johanneskirche in Lüneburg, de plaats waar als in geen andere Noord-Duitse stad de Franse muziekcultuur van invloed was. Aan deze kerk bleef Böhm werkzaam tot aan zijn dood. Zowel de muziek als de artistieke persoonlijkheid van Böhm waren van invloed geweest op de jonge J.S. Bach.

Na afloop wordt u van harte uitgenodigd om onder het genot van een drankje nog even na te praten.

Waar/ wanneer

  • Zaterdag 22 juni
  • 20.00 uur
  • Cunerakerk Rhenen

Bron: Klassiek aan de Rijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.