D66 Veenendaal blijft zuinig op ons erfgoed

VEENENDAAL – Afgelopen week besloot de gemeenteraad van Veenendaal om de oude gymzaal aan De Sterke Arm te laten slopen.
Een overhaast besluit volgens D66, dat om aanvullend onderzoek vroeg in een amendement die helaas niet werd aangenomen.

De gymzaal aan De Sterke Arm stamt uit de jaren 50 en is de oudste van Veenendaal. Het gebouw wordt al enkele jaren niet meer gebruikt, er zit asbest in. Maar een quickscan die de gemeente Veenendaal heeft laten uitvoeren liet óók zien dat er voldoende reden is voor een aanvullend onderzoek naar de historische waarde van het pand en naar de mogelijkheden het toch te behouden. D66 wilde dat dit onderzoek werd uitgevoerd vóórdat er over eventuele sloop besloten werd.

Er is juist de laatste jaren goede voortgang geboekt in de manier waarop Veenendaal met haar historisch erfgoed omgaat. Zo investeerde de gemeente in het behoud van de PHV-fabriek, en er is inmiddels zelfs een Nota Cultureel Erfgoed in de maak, die meer richtlijnen moet bieden voor de omgang met wat er in Veenendaal nog over is van ons verleden. De keuze om de gymzaal aan De Sterke Arm te slopen past niet in die goede ontwikkeling.

Fractievoorzitter Coby van den Heuvel: “Dit is een van de redenen waarom ik jaren geleden politiek actief ben geworden. Omdat we in Veenendaal gewoon waren om veel te makkelijk afscheid te nemen van historische panden en van ons erfgoed. Het is positief dat er een Nota Erfgoed in de maak is, en dit besluit past ons inziens niet bij dit voornemen. We moeten blijven opletten en ons blijven inzetten voor het behoud van ons erfgoed.”

D66 zal zich sterk blijven maken voor aandacht voor en het behoud van het cultureel erfgoed van Veenendaal. Onze geschiedenis maakt ons immers tot wie we zijn, en we moeten zuinig zijn op wat er van rest.

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.