Doperwtensoep met zalm door Jenny

Foto: FoodSwitch!

DEN HAAG – Jenny de Rooy, doperwtensoep met zalm door Jenny.
Doperwten, wat is dat eigenlijk?

Erwten, ook wel doperwten genoemd, zijn een zomergroente. Het zijn de eetbare zaden van de doperwtenplant, familie van de Vlinderbloemigen. Ze zijn vers van half mei tot half juli verkrijgbaar. Dan moet je ze wel zelf doppen. Ik neem ze toch liever uit de vriezer. Diepvries doperwten zijn net zo goed om te gebruiken als vers. Verse zie je weinig en het is een hele klus om ze te doppen. Doperwten uit een pot bevatten weinig voedingswaarde door de pasteurisatie en er wordt suiker aan toegevoegd. De doperwten worden onrijp geoogst, zodat de suikers in de zaden nog niet zijn omgezet in zetmeel. Direct ingevroren blijven ze mooi groen en behouden de voedingsstoffen. Vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11 en E worden ook in ruime hoeveelheden aangetroffen in dit kleine gezonde peulvruchtje. Voorts bevat het een grote verscheidenheid aan mineralen. Kalium, fosfor, zink, magnesium, koper en ijzer zitten allemaal in de groene erwt.
Spliterwten komen van dezelfde plant. Het verschil is dat spliterwten in een later stadium worden geoogst, als de peulen droog zijn. Hiervan wordt de Hollandse erwtensoep gemaakt. De peul van doperwten is heldergroen van kleur. De zaden in de peul zijn rond, klein en groen. Dat mooie frisse groen zie je terug in de soep.

De recepten zijn voor 2 personen. Je kan ze makkelijk verdubbelen voor 4 personen of halveren voor als je alleen eet.

Ingrediënten:
• 2 stengels bleekselderij
• 3 bosuitjes
• 1 teentje knoflook
• 400 g doperwten *
• 4 takjes munt
• ½ citroen
• 500 ml kippenbouillon
• 250 g zalmfilet
• 50 ml kokosroom

Bereiding:
1. Schil de stengels bleekselderij en snijd in grove stukken
2. Snijd de bosui in grove stukken.
3. Pel de knoflook en hak grof.
4. Verhit de olie in een pan met dikke bodem, fruit hierin de bleekselderij en de bosui.
5. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.
6. Doe de erwten erbij en voeg de bouillon toe.
7. Pureer de soep met blaadjes van de munt in een blender of met de staafmixer.
8. Doe de soep weer terug in de pan en schenk de sojaroom erbij. Breng op smaak met peper en zout.
9. Snijd de zalm in dunne plakjes en leg ze in de soepkom.
10. Schenk de soep in de kommen. De zalm gaart in de warme soep.

Meer informatie over Jenny

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.