Financiering en evaluatie Ede Doet 2019

Het project Ede Doet werd aanvankelijk bekostigd vanuit het leefbaarheidsbudget en later aangevuld met een deel van het wijkbeheerdersbudget.
Voor 2017 en 2018 waren aanvullende middelen door de raad beschikbaar gesteld.

cof

EDE – Het project Ede Doet werd aanvankelijk bekostigd vanuit het leefbaarheidsbudget en later aangevuld met een deel van het wijkbeheerdersbudget.
Voor 2017 en 2018 waren aanvullende middelen door de raad beschikbaar gesteld.

Voor 2019 e.v. is € 200.000 structureel nieuw budget aangevraagd, bovenop de middelen die uit reguliere middelen al zijn vrijgemaakt. Het college heeft besloten dat de met Ede Doet gepaarde uitgaven uit bestaande budgetten, passend bij het karakter van de aanvraag, bekostigd moeten worden. Kijkende naar de evaluaties van de afgelopen drie jaar kunnen we grofweg een verdeling maken dat 75 procent van de initiatieven betrekking heeft op de fysieke leefomgeving en openbare ruimte en 25 procent van de initiatieven betrekking heeft op sociaal domein, welzijn en zorg. Wijkbeheer heeft uiteindelijk haar bijdrage verhoogt met € 50.000. Uit het leefbaarheidsbudget is nog € 35.000 beschikbaar gesteld, zodat Programmering een bijdrage van € 65.000 levert. Het domein Sociale Basis en Preventie heeft € 50.000 toegezegd.

Inwoners hebben het afgelopen jaar 594 initiatieven aangemeld. Op basis van de evaluatie van 2018 en de wens om de financiële risico’s te beperken stellen we voor de spelregels aan te scherpen.

Door een doelstelling ‘het levert een bijdrage aan meer contact met de buurtgenoten’ te communiceren, stimuleren wij nog meer het contact met buurtgenoten. Echter sluit dit initiatieven zoals AED’s, inventaris van verenigingen en verzorgingshuizen e.d. uit. Dit soort initiatieven voorzien in een behoefte van inwoners, passen niet bij de doelstelling van Ede Doet en de gemeente Ede heeft er geen beleid op en/of budget voor. Aanscherping van de spelregels geeft daarentegen duidelijkheid bij de aanvrager en beoordelaar en beperkt de financiële risico’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.