Hoog bezoek voor Pandasia in Ouwehands Dierenpark

RHENEN – Donderdag 3 november bezoekt de Chinese ambassadeur, zijne excellentie Wu Ken samen met de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer W.I.I. van Beek het nieuwe reuzenpandaverblijf ‘Pandasia’ om de voortgang van het project te bezichtigen.
Het Pandasia projectteam van Ouwehands Dierenpark zal het gezelschap deze dag een rondleiding geven en hen bijpraten over de laatste stand van zaken.

Voortgang
Het reuzenpandaverblijf nadert de laatste bouwfase. Pandasia is in traditioneel Chinese stijl gebouwd. Het project bestaat uit twee schitterende Chinese gebouwen, die door een houten brug met elkaar worden verbonden. De dak- en gevelconstructies zijn in China op traditionele wijze gemaakt en hebben een passende authentieke kleurstelling gekregen. De gevels zijn voorzien van ronde elementen waarop Chinese voorstellingen staan afgebeeld. Het dak is bekleed met 35.000 dakpannen die handmatig in China zijn gemaakt. De vorm, constructie, verhoudingen, materiaal en kleur van de gebouwen zijn afgeleid van een Chinese tempel.

Het aanbrengen van thematisering en het inrichten van het buitenverblijf, de Pandashop en het restaurant volgt nog. Na de realisatie van het reuzenpandaverblijf volgt er eerst nog een inspectie door Chinese instanties. Zodra het verblijf is goedgekeurd kan Ouwehands Dierenpark het transport van de reuzenpanda’s in gang zetten. De reuzenpanda’s worden in het voorjaar van 2017 in Ouwehands Dierenpark verwacht.

Pandasia
Het verblijf van de reuzenpanda’s maakt onderdeel uit van een groter Aziatische project, dat onderdak zal bieden aan verschillende Aziatische diersoorten zoals kleine panda’s en muntjaks. De grootte van het gehele gebied is circa 9.000 m², waarvan 3.400 m² is gereserveerd voor het reuzenpandaverblijf. Het verblijf bestaat uit twee delen, een apart binnen- en buitenverblijf voor het mannetje én voor het vrouwtje. Ouwehands Dierenpark realiseert in Pandasia meerdere nachtverblijven, een kraamkamer, een koelcel voor bamboeopslag en een kliniek. Daarnaast maken een restaurant met Chinees-Aziatische uitstraling en een Pandashop onderdeel uit van het project.

Natuurbescherming reuzenpanda
De reuzenpanda is een zwaar bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling heeft aangetoond dat er nog ongeveer 1.850 reuzenpanda’s in het wild leven. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst met de Chinese Wildlife Conservation Association committeert Ouwehands Dierenpark zich aan een uitgebreid natuurbeschermingsproject met als doel het beschermen van de reuzenpanda in het wild. Naast de komst van de reuzenpanda’s naar Rhenen zal er jaarlijks een grote financiële bijdrage worden gedaan ter ondersteuning van de werkzaamheden van het Wolong Giant Panda Centre. Dit centrum richt zich op de bescherming van het leefgebied van de reuzenpanda, onderzoek, fok en het terugplaatsen van de reuzenpanda in het wild. Onderzoek is tevens een belangrijk onderdeel van het project in Ouwehands Dierenpark. Samen met Wageningen University & Research Centre en Chinese reuzenpanda onderzoekers ontwikkelt de dierentuin een onderzoeksplan met als doel bij te dragen aan het in stand houden van deze unieke diersoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.