Installatie Gert-Jan Kats als burgemeester van Veenendaal

VEENENDAAL – Per 10 januari 2019 is Gert-Jan Kats benoemd tot burgemeester van de gemeente Veenendaal.
Zijn installatie vindt plaats op donderdag 10 januari tijdens een buitengewone raadsvergadering.

Deze vergadering begint om 15.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. U bent welkom om de openbare raadsvergadering en de daaropvolgende receptie in het gemeentehuis bij te wonen.

Het is gebruikelijk dat raadsvergaderingen rondom de installatie van een burgemeester worden bijgewoond door diverse genodigden, waaronder raadsleden, schaduwraadsleden, familie van de nieuwe burgemeester, colleges van burgemeester en wethouders uit de regio en vertegenwoordigers vanuit FoodValley, politie en brandweer (partijen waar een burgemeester veel mee samenwerkt). De beschikbare ruimte in de raadzaal en de publieke tribune is gereserveerd voor deze groepen genodigden. Andere geïnteresseerden kunnen de raadsvergadering volgen via een livestream in de Scheepjeswolzaal van het gemeentehuis. Op basis van het aantal andere geïnteresseerden en het aantal nog beschikbare plaatsen op de publieke tribune, wordt donderdag ter plekke beoordeeld of deze nog kunnen aansluiten in de raadzaal. U kunt de raadsvergadering ook online live volgen of achteraf terugkijken.

Receptie
Aansluitend aan de vergadering is er omstreeks 16.30 uur gelegenheid om de heer Kats geluk te wensen met zijn benoeming. De receptie vindt plaats in de centrale hal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Gemeenteraad vergadert over aanbeveling nieuwe burgemeester
In een besloten en geheime raadsvergadering op dinsdagavond 20 november stelt de gemeenteraad de aanbeveling vast voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. Aansluitend aan de besloten raadsvergadering maakt de gemeenteraad in een openbare raadsvergadering de naam bekend van de kandidaat die als eerste op de aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties staat vermeld.

Zestien kandidaten
Er waren zestien kandidaten die zich herkenden in de opgestelde profielschets en reageerden op de vacature. Onder de sollicitanten bevonden zich dertien mannen en drie vrouwen. De commissaris van de Koning heeft een selectie gemaakt en de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad heeft met een aantal kandidaten gesproken.

Verslag van bevindingen
Tijdens de besloten raadsvergadering op dinsdagavond 20 november brengt de vertrouwenscommissie verslag uit van haar bevindingen. De vertrouwenscommissie doet ook een conceptaanbeveling, waarbij twee kandidaten aan de gemeenteraad worden voorgesteld. De gemeenteraad besluit vervolgens welke kandidaat de voorkeur heeft en wordt aanbevolen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Deze vergadering vindt achter gesloten deuren plaats en is niet toegankelijk voor publiek en pers.

Openbare bekendmaking
Vrijwel meteen na afloop van de besloten vergadering wordt in een openbare raadsvergadering de naam bekend gemaakt van de voorkeurskandidaat. In de praktijk wijkt de minister van BZK niet af van de aanbeveling van de gemeenteraad en wordt de nummer 1 op de aanbeveling, na Koninklijk Besluit, de nieuwe burgemeester. U kunt deze openbare raadsvergadering bijwonen vanaf de publieke tribune of live volgen via veenendaal.raadsinformatie.nl/live.

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.