Jaarrekening 2018 vastgesteld: ombuigingen noodzakelijk

Het college van b en w in Wageningen heeft de jaarstukken over 2018 vastgesteld.
De gemeente sluit 2018 af met een tekort van € 9,5 ton.

WAGENINGEN – Het college van b en w in Wageningen heeft de jaarstukken over 2018 vastgesteld.
De gemeente sluit 2018 af met een tekort van € 9,5 ton.

Dit komt vooral door de hogere kosten voor zorg en ondersteuning. Er wordt gewerkt aan een pakket van maatregelen om de begroting voor de komende jaren weer in balans te krijgen. De gemeenteraad bespreekt de Jaarrekening 2018 in juni en stelt deze naar verwachting vast op 1 juli 2019.

Stijgende kosten
Net als andere gemeenten heeft Wageningen te maken met stijgende kosten voor zorg en ondersteuning. De gemeente heeft hierdoor in 2018 € 3,4 miljoen meer uitgegeven dan was begroot. Hiervan is zeker € 2,5 miljoen structureel.

Keuzes
De jaarrekening laat zien dat Wageningen keuzes moet maken. Wethouder Dennis Gudden: “We willen de zorg en ondersteuning voor onze inwoners waarborgen. Tegelijkertijd willen we onze ambities realiseren op het gebied van onder andere klimaat, groen, gasloze woningen en voedsel. Om dit ook op lange termijn betaalbaar te houden gaan we in het najaar keuzes maken. Deze leggen we dan voor aan de gemeenteraad.

Eenmalige bijdrage
In 2018 kreeg Wageningen een eenmalige bijdrage van het Rijk van ruim € 4 miljoen uit de zogenaamde stroppenpot. De gemeente kreeg deze bijdrage omdat ze bij het overhevelen van de nieuwe taken in 2015 onevenredig hard was geraakt. Het tekort over is 2018 hierdoor lager dan eerder was voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.