Kirstin Gramlich (orgelconcert) bij Klassiek aan de Rijn

RHENEN – Kirstin Gramlich (geboren in 1976 in Weinheim an der Bergstrasse, Duitsland) studeerde Kirchenmusik aan de Hochschule für Musik Keulen.
In 2001 kwam zij naar Nederland voor een Masteropleiding Orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Haar hoofdvakdocent was Jos van der Kooy. Deze studie rondde zij in 2004 met lof van de jury af. Sindsdien heeft zij een internationale concertpraktijk opgebouwd en concerteerde op diverse gerenommeerde orgels in Nederland, waaronder de instrumenten van de Westerkerk en de Oude Kerk te Amsterdam, de Nicolaikerk te Utrecht, de Rotterdamse Laurenskerk en recentelijk het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem.

Kirstin Gramlich werd in september 2013 benoemd als cantor-organist van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer. Haar repertoire als organist en dirigent bestrijkt een aanzienlijke deel van de muziekgeschiedenis en rijkt van de zeventiende eeuw tot hedendaagse improvisatie-experimenten. Italiaanse zeventiende-eeuwse muziek, Bach, Duitse symfonische oratoria uit de 19de eeuw, het orgeloeuvre van César Franck en hedendaagse muziek nemen op dit moment een prominente plek in haar werkzaamheden en interesse in.

Voor haar bijzondere bijdrage aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelmuziek werd ze genomineerd voor de Sweelinck/Muellerprijs 2009. Zij was te horen met haar duo Anemos ensemble (trompet en orgel) in het Gaudeamus Interpretatieconcours 2011 voor hedendaagse muziek en in het Festival Future Pipes in de Kunstkirche Frankfurt/ Main/ Duitsland. Kirstin Gramlich studeerde bovendien koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam, bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Sinds 2010 heeft ze onder andere J. Haydn “Die Schöpfung”, F. Mendelssohn-Bartholdy “Elias” en B. Britten “Saint Nicolas” (2012) in grootschalige koor-en orkestprojecten kunnen uitvoeren.

Programma:
Nicolaus Bruhns: Praeludium in e
Jean Langlais: Chant de Paix
Jan Pieterzoon Sweelinck: More palatino
Kirstin Gramlich: Improvisatie
Max Reger: Benedictus op. 59
Johann Sebastian Bach: Wachet auf, ruft uns die Stimme BWV 645
Jean Alain: Trois Dances
-Joies
-Deuils
-Luttes

Bron: Klassiek aan de Rijn

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.