KNVB onderstreept kwaliteit jeugdopleiding DOVO

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft voor de tweede keer het certificaat ‘Regionale Jeugdopleiding’ uitgereikt aan DOVO.
De onderscheiding is met drie jaar verlengd.

VEENENDAAL – De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft voor de tweede keer het certificaat ‘Regionale Jeugdopleiding’ uitgereikt aan DOVO.
De onderscheiding is met drie jaar verlengd.

“DOVO daagt zichzelf telkens weer uit om het morgen nog beter te doen”, aldus Jan Kroes, die als Technisch Jeugd Coördinator namens de KNVB het nieuwe certificaat overhandigde.

“Het Kwaliteit- en Performance Programma is hét model van de KNVB en NMC Bright om verenigingen te ondersteunen in hun (voetbaltechnische) jeugdbeleid. Iedere speler verdient een competente trainer”, aldus Kroes. Hij benadrukt dat er in de provincie Utrecht nog maar vijf amateurclubs zijn met de status van ‘Regionale Jeugdopleiding’. Naast DOVO zijn dat IJsselmeervogels (Spakenburg), Hercules (Utrecht), De Meern en BFC (Bussum).

Beoordeling op 65 facetten
DOVO-voorzitter Jan Willem de Groot is content met de hernieuwde status van ‘Regionale Jeugdopleiding’ voor DOVO. “De certificering helpt ons om onze jeugdopleiding te verbeteren: de organisatie van de opleiding én de kwaliteit ervan.”
Voor de KNVB-erkenning zijn alle facetten van de jeugdopleiding van DOVO uitgebreid doorgelicht. Hierbij is naar liefst 65 onderdelen gekeken. Dit betreft bijvoorbeeld de diploma’s van trainers, het niveau waarop jeugdteams actief zijn, de medische begeleiding, de inzet van visuele leermiddelen, beleid rond sportiviteit, respect en veiligheid, de afstemming tussen sport en onderwijs, de accommodatie en overige voorzieningen.

Beste van Utrecht
DOVO is de grootste voetbalvereniging van Veenendaal. De club telt bijna 1.500 leden. Daarvan zijn er zo’n 900 actief in de jeugd. De drie hoogste juniorenelftallen (JO19-1, JO17-1) en JO15-1) spelen allemaal in de Derde Divisie. Het hoogste pupillenteam (JO13-1) werd afgelopen zaterdag kampioen van de Hoofdklasse en promoveert naar die Derde Divisie.

DOVO is hiermee zelfs de best presterende club van de provincie Utrecht. Op de door ‘De Voetbaltrainer’ samengestelde ranglijst staat DOVO gemeten over heel Nederland op de 16e plaats. “Het certificaat is een waarborg voor een goede organisatie. Het niveau waarop je teams spelen is daar uiteindelijk een resultaat van”, aldus voorzitter De Groot.

Niet alleen prestatievoetbal
Het KNVB-certificaat ‘Regionale Jeugdopleiding’ richt zich niet alleen op prestatievoetbal maar ook op voetbal als breedtesport, benadrukt jeugdvoorzitter Ton Schoeman. “Bij DOVO gaan we ook meer in de breedte opleiden, om meer kinderen dezelfde kansen te bieden. Zo krijgen leeftijdsgenoten gelijke trainingsvormen en laten we teams samen trainen. Kinderen die wat later tot bloei komen, krijgen zo dezelfde ondergrond als selectiespelers.”
“Verder is voor ons een leidraad dat het belang van de individuele speler boven het teambelang gaat”, vervolgt Schoeman. “Dit betekent bijvoorbeeld dat iedereen speeltijd krijgt, ook in de hoogste selectieteams. Je zit op voetbal om te voetballen, niet om op een bank te zitten.”

Regionale functie
DOVO maakt continu werk van het begeleiden van de eigen trainers en coaches. Zo zijn er Interne Coach Opleiders (ICO’s) en krijgen ze na de zomer de KNVB-cursus Jeugd Voetbal Trainer Coach aangeboden. Hoofd Jeugdopleiding, Michael Brussen, is bevoegd die opleiding intern te geven. Deelnemers krijgen een officieel KNVB-certificaat.

DOVO wil echter, gesteund door de KNVB, meer gaan betekenen voor de regio, zegt Schoeman. “Het bij DOVO aanbieden van de KNVB-cursus Pupillentrainer is een voorbeeld van zo’n regionale functie. Daar zijn trainers van andere clubs in Veenendaal en omgeving namelijk ook van harte welkom bij. Hebben we al eens eerder gedaan; willen we weer gaan faciliteren.

We organiseren nu al regelmatig themabijeenkomsten waar mensen van de ons omliggende clubs ook welkom zijn.” Voorbeelden van zulke thema-avonden zijn:
• Hoe om te gaan met autisme?
• Hoe herken je en ga je om met een hersenschudding?
• De vertrouwenscontactpersoon binnen de vereniging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.