Kunstwerk ‘Goudvis Monument’ onthuld

Foto: Links Hans van Manen, rechts Joey van Brakel; samen onthullen zij het kunstwerk: Goudvis Monument

VEENENDAAL – Dinsdagmiddag 8 augustus 2017 werd aan de wand van wooncomplex Colorant op de Brouwersgracht in Veenendaal het kunstwerk ‘Goudvis Monument’ onthuld door Joey van Brakel en Wethouder Engbert Stroobosscher.
Gezamenlijk onthulden Joey en de wethouder het kunstwerk en toonden het aan de genodigden.

Het kunstwerk is een stijlvolle aluminium plaquette met hierop het winnende gedicht afgebeeld. Het gedicht was de inzending van Joey van Brakel, 12 jarige scholier en inwoner van Veenendaal, voor de ludieke actie van Promotie Veenendaal.

Promotie Veenendaal schreef een ludieke wedstrijd uit voor het ontwerpen van een kunstuiting voor de wereldberoemde goudvis uit Veenendaal. Er werd massaal op gereageerd en het gedicht van Joey van Brakel werd unaniem gekozen tot winnaar. Hij heeft in zijn gedicht de goudvis en diens beroemdheid mooi omschreven en zelfs Andre Heuvelman’s aubade aan de goudvis benoemd.
Met de plaatsing van het kunstwerk ‘Goudvis Monument’ is de Veensche goudvis vereeuwigd. Wethouder Stroobosscher van centrumcoordinatie en Winkelstad Veenendaal gaf aan dat hij blij is met positieve bewoners initiatieven zoals van Hans van Manen.

Veenendaal werd wereldnieuws met de zogenaamde ‘goudvissengate’ toen bekend werd dat de goudvissen uit de Brouwersgracht gehaald moesten worden. Inwoner Hans van Manen zette een jaar geleden 200 goudwindes en 80 goudvissen uit in de nieuwe Brouwersgracht, tot veel plezier van winkelend publiek. De vissen werden een echte publiekstrekker en de gemeente besloot de actie toe te staan. Enkele weken later liet de Stichting Invasieve Exoten weten, dat de goudvissen negatieve effecten kunnen hebben voor de inheemse fauna. Hans van Manen moest de goudvissen binnen een week te verwijderen. Dit bericht riep vele reacties op: André Heuvelman speelde bijvoorbeeld een aubade voor de goudvissen en het nieuws ging de hele wereld over.

Het Goudvis Monument is vanaf nu voor alle bewoners en bezoekers van Veenendaal te bekijken op de Brouwersgracht.

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.