Lezing over Het Rhenense Koningshuis

RHENEN – Op 20 februari geeft Helmer Helmers een lezing onder de titel Het Rhenense Koningshuis en de diplomatie van de Winterkoning en -koningin.
1629 was een spannend jaar voor de Nederlandse Republiek.

Vanaf april belegerde stadhouder Frederik Hendrik ’s Hertogenbosch, een beleg dat de hele zomer voortduurde. In juli viel een leger van de Duitse keizer onder aanvoering van generaal Montecuccoli de Veluwe binnen, om de Spaanse troepen te helpen door Prins weg te lokken van Den Bosch. Plunderend trokken de troepen naar Amersfoort, dat zich zonder slag of stoot overgaf.
Utrecht werd bedreigd en paniek nam bezit van het land.

Juist in dit jaar besloten de Staten van Utrecht het St Agnietenconvent in Rhenen cadeau te doen aan de Winterkoning Frederik V van de Palts, de Duitse neef van de stadhouder die door de keizer in de ban was gedaan. Het was een gebaar met een grote symbolische waarde. Het Rhenense Koningshuis werd de residentie van een prins die een sleutelrol vervulde in de grote Europese oorlog die op dat moment woedde. Vanuit hier beraamden de Winterkoning en -koningin hun wraak op de keizer die de gevreesde Kroatische ruiters van Montecuccoli de Nederlandse grens had overgestuurd.

Helmer Helmers is docent in de vroege moderne Nederlandse literatuur en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit Utrecht (UU). Hij heeft ook vroeg-moderne geschiedenis en Engelse Renaissance Literatuur – van Shakespeare tot Milton – gedoceerd. Helmers studeerde cum laude af in de Renaissance en barok Studies (Algemene Letteren) in 2004. In juni 2011 behaalde hij zijn doctoraat met de hoogst mogelijke onderscheiding aan de Universiteit Leiden voor zijn dissertatie De Royalist Republiek . Hij ontwikkelt momenteel een nieuw project over de werking van internationaal nieuws in de Nederlandse Republiek.

De lezing Het Rhenense Koningshuis en de diplomatie van de Winterkoning en -koningin vindt plaats in de hal van de RK Gedachteniskerk. Een 3D model van het Rhenense Koningshuis is te vinden op de website van Virtueel Rhenen.

Bron: Cultuur in Rhenen

Geef een reactie

*