Museum Veenendaal opent nieuwe tentoonstellings-ruimte met publiekstrekker over lingerie

Foto: Hollandia Wol 1949 Collectie Gemeentearchief

VEENENDAAL – De tentoonstelling Nostalgie en Lingerie, Ondergoed van de bovenste plank loopt van 20 januari tot en met zaterdag 14 april en geeft de geschiedenis van de vrouwelijke ondermode weer.
Museum Veenendaal opent nieuwe tentoonstellingsruimte met deze publiekstrekker.

Er worden kousen en ondermode getoond uit de voormalige Hollandia wol-en-kousen fabriek en Hollandia Tricotage welke een gevoel van nostalgie oproept. Wie kent de Hollandia Tricotage niet van zijn ‘ondergoed van de bovenste plank’ maakt. Ook is er aandacht voor exclusieve lingerie afkomstig van Lingerie Donna uit Veenendaal. Tevens u ontdekt dat er een verrassende link is tussen lingerie en de positie van de vrouw door de jaren heen met ondermode in bruikleen gegeven door het Museum van de vrouw uit Echt.

In de tentoonstelling Nostalgie en lingerie, Ondergoed van de bovenste plank wordt ingegaan op de geschiedenis van de lingerie met de hoepelrok uit de 16e eeuw, het korset uit de 17e eeuw en de crinoline uit 1850 en de moderne bh van Marlies Dekker. Deze verschillende verschijningsvormen van lingerie houden verband met de maatschappelijke ontwikkelingen van de vrouw. De komst van de crinoline is een goed voorbeeld. Het is een soort kooiconstructie van staaldraad en katoenen banden, die onder de rokken wordt gedragen om deze wijd uit te laten staan! Het dragen van de crinoline kwam voort uit de gedachte dat de vrouw er zo ‘vrouwelijk’ mogelijk uit mocht zien. In de dameskleding worden de typische vrouwelijke lichaamsvormen geaccentueerd: de slanke taille, de borsten, de brede heupen en meer gevulde billen. Tegelijkertijd speelt op de achtergrond de maatschappelijke discussie over de vrouw en emancipatie. De bijzondere ondermode die dit in beeld brengt zijn in bruikleen gegeven door Museum van de vrouw uit Echt.

Ondermode uit grootmoederstijd en rondbreimachine uit eigen collectie
Een selectie ondermode uit grootmoederstijd van de Hollandia Tricotage (1937-1978) geeft een nostalgische tint aan de tentoonstelling. De Hollandia Tricotage is voortgekomen uit de Hollandia Wol- en kousenfabriek en was gevestigd aan de Kerkewijk. In 1860 ontstaat de rondbreimachine waarmee kousen van wol en later in de jaren ’20 kousen van nylon werden gebreid. Een industriële erfenis een rondbreimachine uit de Hollandia wol-en kousen fabriek uit de collectie van Museum Veenendaal wordt voor het eerst getoond voor het publiek. De Hollandia Wol- en kousenfabriek (1899-1978) was gevestigd aan het Kees Stipplein op de locatie van de Cultuurfabriek waar Museum Veenendaal in gevestigd is.

Omdat de lange nylonkousen die door de vrouwen gedragen werden, niet mochten afzakken werden aan het einde van de 19e eeuw jarretels ontworpen. Ze komen op de markt in tal van fantasievolle decoraties en kleuren, te bekijken in de tentoonstelling.

Tevens zijn er foto’s uit het gemeentearchief die de productie tonen in de Hollandia Wolfabriek en de Hollandia Tricotage.

Lingerie Donna, exclusief en innovatief
Lingerie van exclusieve merken zoals Marlies Dekker en Prima Donna van Lingerie Donna (Brouwersgracht) wordt getoond. Er is veel innovatie op het gebied van lingerie. Corrigerende lingerie ontstaan door de esthetische wensen van de moderne vrouw is in zwang maar ook is er vraag naar de speciaal ontworpen lingerie voor vrouwen met een medische indicatie. Voor borstkanker patiënten met een borstprothese is deze passende lingerie een uitkomst.

Laat u verrassen door de geschiedenis van de ondermode en de link met de maatschappelijke rol van de vrouw. Het geeft u een gevoel van nostalgie en het laat u tevens het nieuwste zien op het gebied van lingerie. De tentoonstelling Nostalgie en lingerie, Ondergoed van de bovenste plank is tot stand gekomen in samenwerking met Lingerie Donna uit Veenendaal en Museum van de vrouw uit Echt.

Waar/ wanneer

  • Tentoonstelling Nostalgie en Lingerie
  • Ondergoed van de bovenste plank
  • Zaterdag 20 januari tot en met zaterdag 14 april 2018

Voor meer info:
Bel conservator Natalie Kriek 0318 – 550010/ 06 – 18442543

Museum Veenendaal is gevestigd in de Cultuurfabriek

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.