Nabestaanden krijgen eerste exemplaar boek

BENNEKOM- Bert Lever van de Historische Vereniging Oud-Bennekom heeft woensdagavond de eerste exemplaren van het boek ‘Stolpersteine in Bennekom’ uitgereikt aan nabestaanden van Joden waarvoor een herdenkingssteen is gelegd.
Voor 24 Joden die in de Tweede Wereldoorlog in Bennekom verbleven en omkwamen, is een steen gelegd.

De levensverhalen van deze 24 mensen is terug te vinden in het boek dat is geschreven door de projectgroep Stolpersteine. Deze bestaat uit voorzitter Bert Lever, Chris den Ouden, Doriet Willemen en Peter van der Molen. De herdenkingsstenen liggen in de stoep voor het adres waar omgekomen Joodse inwoners of onderduikers in de oorlog verbleven. In Bennekom is dat op acht adressen. Het gaat om de Alexanderweg 44, Bovenweg 25, Commandeursweg 29, Lindelaan 16, Schoolstraat 38, Prins Bernhardlaan 28, Algemeer 32 en Bosbeekweg 19. De eerste 21 Stolpersteine werden door de maker ervan, de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, gelegd op 11 augustus. Woensdag werden de laatste drie geplaatst bij het Nivon-huis De Bosbeek op de Bosbeekweg.

Bij deze legging en de presentatie van het boek waren veel nabestaanden en betrokkenen aanwezig. Het allereerste exemplaar van ‘Stolpersteine in Bennekom’ werd overhandigd aan mevrouw Appelman-Bromberg. Deze 90-jarige mevrouw is nicht van Sal Bromberg die een herdenkingssteen kreeg op de Bosbeekweg.

Het boek telt 104 pagina’s en is full colour uitgevoerd. Het is te koop bij Novita en Bruna in Bennekom voor € 14,95 en op de kraam van Oud-Bennekom tijdens evenementen in het dorp, zoals de Dickens Fair op 8 en 9 december. Meer informatie: www.oudbennekom.nl

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.