Nationale Pannenkoekdag brengt jong & oud bij elkaar

UTRECHT – Het is bijna zover! Op vrijdag 16 maart is het Nationale Pannenkoekdag.
Dan organiseren 61 scholen in Utrecht een pannenkoekfeest voor jong en oud.

Opa’s en oma’s en ouderen uit verzorgingshuizen worden op die dag in het zonnetje gezet. Lekker samen pannenkoeken eten en aandacht voor elkaar, daar draait het om tijdens Nationale Pannenkoekdag.

Pannenkoeken blijken een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens. Elke school geeft een eigen invulling aan deze inmiddels Nederlandse traditie.

Een praatje en een pannenkoek
Het Slyk uit Vianen doet ieder jaar iets bijzonders. ‘Wij bakken pannenkoeken voor de bewoners van De Plantaan, waar bejaarden en dementerende ouderen beschermd wonen. Sommige ouderen zijn niet meer goed ter been, dus bakken wij hier met onze leerlingen ook op locatie. De kinderen eten gezellig een pannenkoek mee, maken een praatje, lezen voor of doen nog een spelletje. Daarnaast toveren wij de school om tot een restaurant en zijn ouderen welkom om bij ons pannenkoeken te komen eten.’
Groep 7 van basisschool De Vlindervallei uit Amersfoort gaat naar het nabijgelegen St. Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis. ‘Naast heerlijke pannenkoeken bakken, versieren leerlingen de zaal en zingen we liedjes met en voor de bewoners en een aantal vrijwilligers.’

Pannenkoekrap en vloggers
De leerlingen van basisschool De Delta in Purmerend verrassen opa’s en oma’s met een speciaal ingestudeerde pannenkoekrap. Bij basisschool De IJsselster uit IJsselmuiden en De Maten in Den Ham staan pannenkoekvloggers klaar om verslag te doen van het pannenkoekenfeest voor jong en oud.

Pannenkoekdag in cijfers
Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, meesters en juffen blijft de belangstelling voor Nationale Pannenkoekdag groeien. Tijdens de 12de editie van Nationale Pannenkoekdag bakken zo’n 2.300 leerlingen van 61 scholen in Utrecht voor meer dan 3.100 ouderen stapels pannenkoeken. In heel Nederland gaan 66.000 leerlingen van 1.250 scholen aan de slag. Zij bakken 132.500 pannenkoeken. Daar gebruiken ze 13.250 Koopmans pannenkoekmixen, 2.650 Tefal pannenkoekpannen en 33.125 koksmutsen voor. De tafels worden gedekt met 3.975 vrolijke rood-wit geblokte kleden. Tijdens dit landelijk pannenkoekfeest genieten 69.000 ouderen van deze oer-Hollandse lekkernij en wat extra aandacht.

Jong en oud in contact
Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.

Geef een reactie

*