Nieuwe bestemming voor Aula: “Wageningers wensen vooral een plek voor een gevarieerd avondje uit”

WAGENINGEN – Dit blijkt uit de enquête die het Heerenstraat Theater heeft gedaan onder haar bezoekers en Facebook-volgers.
Het filmtheater in Wageningen heeft dit onderzoek uitgevoerd omdat de WUR het pand aan de Generaal Foulkesweg verkoopt.

Het Heerenstraat Theater ziet een verhuizing naar de Aula zitten en is druk bezig met een herbestemmingsplan richting de WUR. Om dit plan steviger te onderbouwen heeft het Heerenstraat Theater bij zijn bezoekers gepolst waar zij behoefte aan hebben nu de locatie een nieuwe bestemming krijgt. Ruim 400 Wageningers hebben via de enquête in het filmtheater of via Facebook meegedacht met alle mogelijkheden.

Aanvulling voor Wageningen
Allereerst wilde het Heerenstraat Theater weten waar de burgers van Wageningen überhaupt behoefte aan hebben als aanvulling in de stad. Op die vraag antwoordde de meerderheid (46%) dat er een plek mag komen voor een gevarieerd avondje uit. Daarna wenst 17 procent van de respondenten een plek voor verdiepend vermaak. Opvallend is dat één vijfde van de respondenten in de bioscoop behoefte heeft aan een iconische trekpleister voor alle Wageningers en mensen daarbuiten. Facebook-volgers geven dat antwoord bijna niet. Overige antwoorden die genoemd werden, zijn divers zoals een poppodium, een ontmoetingsplek voor ouderen, een bowlingbaan of een disco voor de jeugd.

Verrijking aanbod
De Aula brengt voor het Heerenstraat Theater een hoop mogelijkheden die zij op de huidige plek niet kunnen invullen, onder andere wegens ruimtegebruik. Op de vraag welke verrijking van het aanbod het meeste aanspreekt, antwoordde één derde van de respondenten dat ze vooral een breder filmaanbod gericht op cultuur, documentaires of concertregistraties wensen. Tweeëntwintig procent ziet een open podium voor singer-songwriters, poetryslams of live-muziek wel voor zich. En een iets kleiner deel (19%) dan dat wenst inhoudelijke avonden à la College tour, inleidingen en nabesprekingen bij films of ruimte voor lezingen en discussies. In de commentaren gaf een aantal mensen aan een combinatie van de drie te willen.

Ambities
“Wij zijn heel blij met alle reacties die wij gekregen hebben. Deze reacties sterken ons in onze gedachte dat de Aula leeft en dat er behoefte is aan culturele activiteiten en een bruisende plek in het centrum.”, zegt Tom de Bont van het Heerenstraat Theater. “Wij hebben natuurlijk begrip voor degenen die hun zorg uitspreken over het verdwijnen van de intieme sfeer van onze huidige locatie. Maar wat ons betreft is die angst ongegrond, wij willen die sfeer en ambiance juist meenemen. Dat is immers onze onderscheidende kracht en die zit nu eenmaal in ons DNA. We hopen op deze manier te hebben laten zien dat Wageningen warmloopt voor de Aula. Het is nu aan de WUR om een besluit te nemen voor welk plan zij kiezen.”

Nieuwe naam
Mocht het filmtheater verhuizen dan is de naam Heerenstraat Theater niet meer toepasselijk. De reacties op het voorstel voor een nieuwe naam waren vooral geïnspireerd op het historische karakter van het gebouw en de locatie waar het gebouw staat. Denk aan 5 Mei Theater, Filmtheater van de Vrede, Generaal Foulkestheater, Filmhuis de Aula, Vrijheidstheater, Hora Est, De Scepter of Theater 1945.

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.