Oratoriumkoor Euphonia Rhenen geeft Kerstconcert in Cunerakerk

RHENEN – Op zaterdag 8 december voert Oratoriumkoor Euphonia Rhenen het Kerstconcert 2018 uit in de Cunerakerk.
Zoals u van Euphonia kunt verwachten is er een boeiend en schitterend programma voor u samengesteld, door én onder algehele leiding van de nieuwe dirigent, Bas Ramselaar.

Het Kerstconcert 2018 staat in het teken van prachtige muziekcomposities van Dietrich Buxtehude en Josph Haydn.

Dietrich Buxtehude [c 1637 – 1707] organist, componist en daarmee één van de markantste vertegenwoordigers uit de Barokperiode, oefende door zijn vrije orgelcomposities, die superieur zijn aan zijn koorbewerkingen, grote invloed uit, op George Friedrich Händel én Johann Sebastian Bach. Bach heeft zijn werken bestudeerd en gespeeld. Eén van de grootste bijdragen van Dietrich Buxtehude waren zijn Avondconcerten van Orgel- en Koormuziek die elk jaar, vijf Zondagen vóór Kerst gehouden werden.(Franz) Joseph Haydn (1732 – 1809) Haydn werd in Rohrau (Bohemen) geboren als tweede van de twaalf kinderen van een eenvoudig, vroom en vlijtig wagenmaker. De grootste wens van zijn moeder was dat Frans Joseph geestelijke zou worden, maar gelukkig voor ons, kwam de droom van vader uit, die wilde dat hij muzikant zou worden. In huiselijke kring werd er veel gemusiceerd en deze volksmuziek zou Frans Joseph later nog van pas komen. Op achtjarige leeftijd werd hij lid van de beroemde Wiener Sängerknaben, die toen zongen in de kerkdiensten van de Stephans Dom. Wenen was in die tijd dé culturele hoofdstad van Europa en had een grote muziektraditie: hof, adel en burgers beoefenden intensief alle mogelijke muziekgenres.Muziek in Rhenen – Kerstconcert 2018 door COV Euphonia Rhenen in de CunerakerkHet Kerstconcert 2018 wordt muzikale begeleid door Muziekensemble Orfeo Boreale o.l.v. 1e Violist Rémy Baudet, bekend als concertmeester van het orkest van de 18e eeuw en van Musica Amphion. Zij voeren het prachtige instrumentale stuk Lamento sopra la morte Ferdinand III van Johann Heinrich Schmelzer uit.

Solisten

  • Ingrid Nugteren (Sopraan)
  • Tobias Segura Peralta (Countertenor)
  • Laurent Nadal (Tenor)
  • Pétur Oddbergur Heimisson (Bas)
  • Elly Meijer (Orgel)

Bas Ramselaar (Amersfoort, 1961) zong al op zesjarige leeftijd in koren die zijn vader dirigeerde. Vanaf 1981 studeerde hij solozang aan het Utrechts Conservatorium. Daarna nam hij lessen bij Frans Schouten, Aafje Heynis en Robert Holl. Tevens was hij jarenlang is hij lid van het Nederlands Kamerkoor en van het solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging. Bas Ramselaar werkte mee aan talrijke cd-opnamen. Als concertzanger trad hij met gezelschappen als de Berliner Symphoniker, het Koninklijk Concert­gebouworkest, het London Symphony Orchestra en het Orkest van de Nederlandse Bachvereniging op in binnen- en buitenland.

Bron: Cultuur in Rhenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.