PARADE DER POËTEN in Cultuurfabriek

VEENENDAAL – Dit voorjaar worden dichters uitgenodigd om mee te doen aan de provinciale gedichtenwedstrijd PARADE DER POËTEN.
Het thema van de wedstrijd is het plaatselijk Cultureel Erfgoed.

Drie Utrechtse plaatsen staan daarbij centraal: Leusden, Maarssen én Veenendaal. De dichters mogen overal vandaan komen, maar de gedichten moeten over Cultureel Erfgoed in de genoemde plaatsen gaan. PARADE DER POËTEN is een initiatief van Gerhard te Winkel (stadsdichter van Leusden), de Provincie Utrecht en het Utrechts Stadsdichtersgilde. In Veenendaal werkt de organisatie samen met Bibliotheek Veenendaal, Museum Veenendaal en de Historische Vereniging Oud Veenendaal; alle gevestigd in De Cultuurfabriek.

Over Veenendaal
Het cultureel erfgoed is in Veenendaal op veel plaatsen duidelijk zichtbaar. Bijzondere kerkgebouwen; historische fabrieken (o.a. Ritmeester, Hollandiatricotage, Scheepjeswol); gedenkstenen in gevels (voormalige synagoge); de ruim twee meter hoge zuil ter herinnering aan de watersnoodramp van 1855; het Bernard van Kreel-poortgebouw met de kei-leuke schaapjes; kazemat en Grebbelinie. Is braakliggend terrein, van het voormalig postkantoor, géén cultureel erfgoed? Maar Theater De Lampegiet wèl? En is de nieuwe Brouwersgracht pas over honderd jaar erfgoed?
En De Cultuurfabriek? Waar nu dit opvallende gebouw van architect Jos van Eldonk staat, stond eens de Hollandia-wolfabriek.

Organisatie en reglement
De organisatie van de wedstrijd in Veenendaal ligt bij Fred Penninga, lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Elke dichter die wil meedoen mag maximaal drie gedichten insturen. Naar het mailadres van Penninga (pennfred@worldonline.nl) of per post naar: PARADE DER POËTEN, p/a Van Musschenbroekstraat 69, 3514 XJ Utrecht. De uiterste inzendtermijn is maandag 1 mei 2017. Uit de inzendingen zal de jury een TOP 10 selecteren en drie winnaars aanwijzen. Dit gebeurt tijdens de afsluitende feestelijke bijeenkomst op zondagmiddag 28 mei 2017, ook in de Bibliotheek van Veenendaal. De tien geselecteerde gedichten worden in het najaar gepubliceerd in de eerste Utrechtse poëziebundel van de PARADE DER POËTEN over Leusden, Maarssen en Veenendaal. Voor het allerbeste gedicht is ook nog een geldbedrag van €100,- te winnen.

Het wedstrijdreglement is hier te vinden.

Informatiebijeenkomst in De Cultuurfabriek

Op woensdagmiddag 22 maart a.s. is er – van 15.00 tot 16.30 uur – in Bibliotheek Veenendaal (Zaal II, 1ste verdieping) een boeiende informatiebijeenkomst voor dichters die erover denken mee te doen. De juryleden stellen zich voor en vertellen waar zij op letten bij hun beoordeling. En er is een interessante presentatie rond het thema ‘Cultureel Erfgoed in Veenendaal’.

Vooraf aanmelden informatiebijeenkomst
Aanmeldingen (met naam én telefoonnummer) voor het bijwonen van de informatiebijeenkomst – vóór 18 maart a.s. – bij de eerder genoemde adressen én bij Bibliotheek Veenendaal, t.a.v. Cornelie de Kuijper, in De Cultuurfabriek, Kees Stipplein 74 in Veenendaal.

Waar/ wanneer
Utrechts Provinciale gedichtenwedstrijd PARADE DER POËTEN
17 februari 2017, 10:00 t/m 22 maart 2017, 17:00 in De Cultuurfabriek

Bron: Bibliotheek

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.