Plannen studentenhuisvesting voldoen aan vraag

Sinds vorig jaar is flink ingezet op het realiseren van nieuwbouw en tijdelijke studenteneenheden.
Ook zijn er nieuwe mogelijkheden in beeld voor studenten­huisvesting.

WAGENINGEN – Sinds vorig jaar is flink ingezet op het realiseren van nieuwbouw en tijdelijke studenteneenheden.
Ook zijn er nieuwe mogelijkheden in beeld voor studenten­huisvesting.

Als al deze ontwikkelingen doorgaan, sluit het aanbod aan bij de vraag voor de komende jaren. Voor de lange termijn blijft inzet in de regio nodig. Dit is de conclusie uit de nieuwe berekeningen die de gemeente Wageningen, gemeente Ede, Wageningen UR en Idealis gezamenlijk hebben opgesteld.

Nieuwbouw
De voorbereidingen voor studentenhuisvesting op Kirpestein en Costerweg 65 zijn op dit moment gaande. Hier kunnen in 2020 en 2021 in totaal 390 eenheden gerealiseerd worden. Voor tijdelijke studentenhuisvesting is op dit moment de Kop van Kortenoord met 300 eenheden in aanbouw. Wethouder Anne Janssen: “De gemeente Wageningen streeft al jaren naar voldoende en goed betaalbare huisvesting voor al onze doelgroepen, zoals starters, senioren en ook studenten. Samenwerking hierin met onze partners is het sleutelwoord. Deze monitor geeft aan dat we met de huidige nieuwbouwplannen de tekorten op studentenkamers gaan oplossen.”

Ontwikkeling plannen noodzakelijk
Op dit moment heeft de universiteit ruim 12.000 studenten. Op basis van de laatste berekeningen zal het aantal studenten 14.400 zijn in 2023. De studentenaantallen blijven groeien, maar wel iets minder hard dan vorig jaar verwacht.

Door de flinke inzet op locaties voor studentenhuisvesting in de stad en de campus van Wageningen en de lagere groei van het aantal studenten is de studentenhuisvesting voor de komende jaren in balans met de vraag naar kamers. Het is hierbij wel noodzakelijk dat we blijven inzetten op snelle ontwikkeling van de huidige plannen voor Marijkeweg, Bornsesteeg en Born Oost.

Lange termijn
Aangezien de studentenaantallen voorlopig nog wel blijven doorgroeien, is het voor de langere termijn wel noodzakelijk om de verder mogelijkheden te onderzoeken voor studentenhuisvesting op de campus en in de regiogemeenten locaties voor studenten te realiseren. De gemeente is hiervoor in gesprek met de gemeenten Ede en Renkum. Zo is de gemeente Ede op dit moment een locatieonderzoek studentenhuisvesting voor de langere termijn aan het opstellen. Daarnaast blijft de gemeente jaarlijks met Wageningen UR en Idealis de behoefte aan kamers in beeld brengen. In 2020 vindt weer een monitor plaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.