Regels bij het kopen en afsteken van vuurwerk

VEENENDAAL – Bij het vieren van oudejaarsavond hoort het afsteken van vuurwerk.
Ook dit jaar zal er weer veel knal- en siervuurwerk worden afgestoken.

Er zijn een paar belangrijke (wettelijke) spelregels rond het afsteken van vuurwerk. Wanneer iedereen zich daaraan houdt, kunnen problemen voorkomen worden.

Vuurwerk kopen
Vuurwerk mag alleen op vrijdag 28 december, zaterdag 29 december en maandag 31 december verkocht worden. Op zondag 30 december is er landelijk geen verkoop van vuurwerk toegestaan. Koop categorie 2 en categorie 3 consumentenvuurwerk alleen bij winkels die toestemming hebben voor de verkoop. De volgende verkooppunten hebben een verkoopvergunning:

Vuurwerk verkooppunten

  • Fietswereld Dirk Methorst, Boslaan 87
  • Fietswereld Dirk Methorst Ellekoot, Veenslag 15
  • Vuurwerkshop Veenendaal, Paulus Potterstraat 22
  • Vuurwerkshop Veenendaal, Nieuweweg 160
  • Davelaar Sport, Passage 48

U mag maximaal 25 kg vuurwerk in uw bezit hebben. Categorie 2 consumentenvuurwerk wordt uitsluitend verkocht aan personen van 16 jaar en ouder. Wilt u categorie 3 consumentenvuurwerk kopen dan moet u minimaal 18 jaar zijn. Als u vuurwerk wilt kopen moet u een legitimatiebewijs bij u hebben.

Fop- en schertsvuurwerk
Fop- en schertsvuurwerk is categorie 1 consumentenvuurwerk. Categorie 1 consumentenvuurwerk mag verkocht worden door de reguliere detailhandel. Wilt u categorie 1 consumentenvuurwerk kopen dan moet u 12 jaar of ouder zijn.

Illegaal vuurwerk
Categorie 2 en categorie 3 consumentenvuurwerk dat niet bij een verkooppunt wordt gekocht die daarvoor een verkoopvergunning heeft is illegaal. Als u illegaal vuurwerk in uw bezit heeft pleegt u een misdrijf. Hierdoor kan u een strafblad krijgen.

Gebruiksaanwijzing
Op legaal consumentenvuurwerk is altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing aanwezig. Houdt u aan de instructies op deze gebruiksaanwijzing! Staat er geen Nederlandse gebruiksaanwijzing op het vuurwerk dan heeft u te maken met illegaal vuurwerk.

Afsteken vuurwerk
Vuurwerk mag alleen afgestoken worden op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Als u vuurwerk buiten deze toegestane tijden afsteekt, bent u strafbaar.

Vuurwerkvrije zones
Binnen de gemeente Veenendaal zijn twee gebieden aangewezen waar het tijdens de jaarwisseling niet is toegestaan om vuurwerk af te steken. Ook niet tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Deze vuurwerkvrije zones zijn gelegen in Winkelcentrum Het Ronde Erf en Dragonderpark (rondom het Dierenkampje).

Vrijwillige vuurwerkvrije zone
U kunt doormiddel van A4 posters aangeven dat u om persoonlijke omstandigheden last heeft van het afsteken van (knal)vuurwerk en liever in uw omgeving geen vuurwerk ziet. Stuur uw adres naar het mailadres veiligheid@veenendaal.nl. Na aanmeldingen ontvangt u per post een tweetal posters.

Carbid schieten
In de bebouwde kom van Veenendaal is het verboden om carbid te schieten. Voor het schieten van carbid buiten de bebouwde kom is toestemming van de gemeente vereist. Voor deze toestemming moet u 1 week voordat u carbid gaat schieten een melding doen. Een melding kunt u doen door een e-mail te sturen naar omgevingsloket@veenendaal.nl.

Onbruikbaar vuurwerk
Vuurwerk mag nooit opnieuw worden aangestoken. Door de kortere lont kan het vuurwerk in de hand of bij het gezicht ontploffen en zwaar letsel veroorzaken. Niet afgegaan vuurwerk kan onbruikbaar worden gemaakt door het langdurig in water onder te dompelen.

Opruimen
Na het afsteken van vuurwerk moet het afval worden opgeruimd.

Vernielen van (gemeente) eigendommen
Indien met vuurwerk of op een andere manier gemeente eigendommen worden beschadigd zal hiervan aangifte worden gedaan bij de politie en worden de herstelkosten verhaald op de veroorzakers.

Extra controle
De komende tijd controleren de politie en de BOA’s (gemeentelijke opsporingsambtenaren) op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Ervaart u overlast van vuurwerk? Meld het bij de gemeente.

Meer informatie
Meer informatie vindt u op de website van de politie

Bron: Gemeente Veenendaal

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.