Tips voor een goede luchtvochtigheid in huis

Een goede luchtvochtigheid in huis heeft meerdere voordelen: minder last van een muffe lucht en een gezonde leefomgeving voor u en uw gezin.
Een gemiddeld gezin produceert 10 tot 15 liter vocht per dag in huis door koken, douchen of wassen, maar ook gewoon door adem te halen.

NEDERLAND – Een goede luchtvochtigheid in huis heeft meerdere voordelen: minder last van een muffe lucht en een gezonde leefomgeving voor u en uw gezin.
Een gemiddeld gezin produceert 10 tot 15 liter vocht per dag in huis door koken, douchen of wassen, maar ook gewoon door adem te halen.

Als dit vocht in de woning blijft, kan dit leiden tot gezondheidsklachten en schimmel in huis. Het is dus goed om eens naar de luchtvochtigheid in huis te kijken en wat u kunt doen om dit te verbeteren. De eerste tekenen van een (te) hoge luchtvochtigheid in uw woning is als de ramen in huis en de spiegels in de badkamer vaak beslagen blijven en als er schimmels op het plafond en muren staan.

Ventileren is de oplossing
De meest effectieve oplossing om de luchtvochtigheid te optimaliseren is door te ventileren. Ventilatie helpt ook tegen schimmel, huisstofmijt, fijnstof en tabaksrook, welke in veel woningen aanwezig zijn. Door te ventileren zorgt u voor frisse lucht in huis en zo voor een gezonde woonomgeving. Zorg daarom voor een schoon en goed werkend ventilatiesysteem in huis.

Voordelen

  • Minder kans op schimmels en vocht
  • Vermindering van luchtwegklachten
  • Altijd schone, gezonde lucht in huis
  • Afname energieverbruik en lawaai

Verbeter de luchtvochtigheid in huis met deze 10 ventilatietips
1. Verminder vocht in huis
Hoe minder vocht in huis, hoe beter! Droog – wanneer het kan- de was buiten of in een droger. Maak de douche altijd droog na gebruik. Doe tijdens het koken een deksel op de pan. Droog de vloer na het dweilen.

2. 24 uur per dag frisse lucht
Zorg voor voortdurende aanvoer van frisse lucht via ventilatieroosters en/of open (klep)raampjes en zorg dat lucht door uw huis kan stromen, via de ruimte onder de binnendeuren of roosters bij raam of deuren.

3. Extra ventileren bij koken, douchen en veel bezoek
Ventileer extra als u kookt, doucht, klust in huis, en als er veel mensen in huis aanwezig zijn. Heeft u een mechanisch ventilatiesysteem? Zet deze dan op de hoogste stand.

4. De vochtigheidsgraad in de woning moet tussen de 40-60% liggen
Dit kunt u meten met een hygrometer. De temperatuur in de gehele woning dient minimaal 18 tot 20 graden te zijn.

5. Vermijd schadelijke stoffen in huis
Voorkom het gebruik van schadelijke stoffen in huis, schilder bijvoorbeeld met oplosmiddelvrije verf en rook niet in huis. Stook ook niet d.m.v. open haarden en houtkachels.

6. Zet de mechanische ventilatie nooit uit!
Heeft u mechanische ventilatie? Zet deze nooit uit, behalve wanneer gevraagd wordt ramen en deuren te sluiten (bij een ramp in de omgeving) of tijdens onderhoud van het ventilatiesysteem.

7. Ook ventileren bij luchtvervuiling buiten
Ook als u in een buurt met veel luchtvervuiling woont is het goed om te ventileren. De binnenlucht is namelijk bijna altijd vuiler dan de buitenlucht. Woont u aan een drukke weg, open dan de roosters/(klep)ramen die niet op de weg uitkijken.

8. Even een raampje openzetten is niet voldoende
Even een raam openzetten is goed voor frisse lucht. Echter, het positieve effect van een open raam is een half uur nadat het raam weer gesloten is, verdwenen. Goed om te weten: meerdere keren per dag kort uw huis luchten (maximaal 10 minuten) is effectiever dan één keer lang een raam openzetten.

9. Ventileren bij een ramp
Bij een ramp adviseert de overheid vaak om ramen en deuren te sluiten, bijvoorbeeld bij brand of vrijkomen van giftige stoffen. Volg dit advies altijd op. Sluit op zo’n moment ook de ventilatieroosters. Zet in deze situaties ook uw mechanisch ventilatiesysteem tijdelijk uit. Kunt u uw ventilatiesysteem niet uitzetten, zet het dan op de laagste stand.

10. Onderhoud uw ventilatiesysteem
Heeft u mechanische ventilatie of wtw unit? Laat deze elke 2 jaar onderhouden.

Bron: Feenstra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.