Uitreiking draaginsigne Nobelprijs VN-Militairen

VEENENDAAL – Op vrijdag 23 juni reikt burgemeester Wouter Kolff het draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen uit aan 12 Veenendaalse (oud)-militairen.
De uitreiking vindt plaats tijdens de jaarlijkse Veenendaalse Veteranendag in restaurant 3Zussen aan de Kerkewijk zuid 115 in Rhenen.

Burgemeester Wouter Kolff heeft grote waardering voor de Veenendaalse Veteranen en wil daarom graag de draaginsigne persoonlijk overhandigen aan: de heer G. van de Bovenkamp, de heer G. van Engelenburg, de heer P.J.R.M. Haenen, de heer F.K. Holdinga, de heer H.B. Hoogendam, de heer A. de Jong, de heer L. Kwetters, de heer D.F. Nauta, de heer W.M. Oostveen, de heer A.H. Paulussen, de heer K. Roelofsen en de heer G. van Wakeren.

Allen hebben gediend in Libanon (UNIFIL) in de periode 1979 tot 1985.

Het draaginsigne
Op 10 december 1988 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de vredesmachten van de Verenigde Naties voor deelname aan vredesmissies vanaf 1956. De Nobelprijs is uitgereikt aan de Verenigde Naties, niet aan de individuele personen die daarbij betrokken zijn geweest. In 2015 heeft de Minister van Defensie, mevrouw Hennis-Plasschaert, per ministerieel besluit het draaginsigne Nobelprijs voor VN-militairen ingesteld. Hiermee geeft de minister tastbaar uitdrukking aan de erkenning van en waardering voor (oud)-militairen die namens Nederland in de periode tussen 1956 en 1988 als ‘blauwhelmen’ hebben deelgenomen aan VN-vredesmissies.

In Veenendaal gaat het om 25 (oud)-militairen, waarvan er 12 hebben aangegeven het draaginsigne officieel uitgereikt te willen krijgen van burgemeester Wouter Kolff. De burgemeester vindt het een eer om dit te doen.

Geef een reactie

*