Veenendaal telt ruim 23.000 zonnepanelen

VEENENDAAL – Op dinsdag 13 juni is een belangrijke stap gezet naar een energieneutraal Veenendaal in 2035.
Ondernemend Veenendaal krijgt een subsidie voor het plaatsen van 23.000 zonnepanelen.

Samen zijn deze zonnepanelen goed voor een opbrengst van 7,4 megawatt (MW). Eén megawatt kan ongeveer duizend huishoudens van elektriciteit voorzien. Met de SDE+ subsidie stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van duurzame energie in Nederland.

Bedrijven en (non-profit) instellingen die hernieuwbare energie willen produceren, kunnen gebruik maken van de SDE+ subsidieregeling. Ondernemend Veenendaal en de gemeente Veenendaal hebben samen adviesbureau ECONNETIC de opdracht gegeven om de subsidieaanvraag voor 27 deelnemende ondernemers te verzorgen. Voor alle ondernemers is deze inmiddels toegekend.

Unieke aanpak
Dit Veenendaalse project maakt zonne-energie aantrekkelijk voor dakeigenaren door verschillende daken te bundelen tot één grootschalig project. Jeroen Willems, partner van ECONNETIC: “Wij ontzorgen ondernemers door subsidieaanvragen, technisch onderzoek, financiering, ontwikkeling en beheer voor onze rekening te nemen. Doordat bedrijven samen zonnepanelen aanschaffen, profiteert iedereen van fors lagere aankoopkosten en worden projecten als deze zeer rendabel. Ondernemers kunnen kiezen of zij zelf willen investeren of niet.”

Grote stap voor een energieneutraal Veenendaal
Wethouder Kundic is erg enthousiast over deze eerste grote stap richting een energieneutrale toekomst. Kundic: “Wanneer alle 23.000 panelen er liggen, levert dat een behoorlijke bijdrage aan onze doelstelling voor 2021: bedrijven wekken vijf procent van hun energie duurzaam op. De gemeente wil een voorbeeld zijn en is dus één van de 27 bedrijven die subsidie krijgen. We doen mee met het dak van het zwembad en de aangrenzende sporthal. Inwoners gaan we de komende jaren ook betrekken bij een energieneutraal Veenendaal.” De uitvoering van het project en het plaatsen van de zonnepanelen neemt één tot twee jaar in beslag.

Collectief project
De kern van het project is de bundeling van verschillende daken tot één groot project, zodat er projectfinanciering aangetrokken kan worden. Bedrijven kunnen op twee manieren deelnemen aan het collectieve project. Zij stellen hun dak ter beschikking zonder zelf te investeren en nemen vervolgens groene stroom van hun eigen dak af. Of zij investeren in het collectieve project. René van Holsteijn is voorzitter van de werkgroep Duurzaam Ondernemen Veenendaal en actief betrokken als één van de aanjagers van dit project. “Energieneutraal worden moeten we samen doen. Samen met de bedrijven én samen met de gemeente en inwoners. Gelukkig zijn er al veel goede voorbeelden in Veenendaal. Bedrijven zijn blij met deze concrete aanpak en kunnen gemakkelijk aanhaken. 2035 lijkt nog heel ver weg. Maar willen we 2035 halen, dan moeten we nu beginnen.”

Meedoen
Bedrijven kunnen nog altijd deelnemen aan het project. In oktober gaat een tweede ronde SDE+ subsidie van start. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met parkmanager Geurt Valkenburg: gvalkenburg@ondernemendveenendaal.nl. Samen zorgen we voor een energieneutraal Veenendaal.

Related posts

Geef een reactie

*