Veenendaalse fijnschilder De Wal toont nieuw werk

VEENENDAAL – De Veenendaalse fijnschilder Uilke de Wal exposeert van 15 oktober tot en met 20 november fraai nieuw werk in het Veense gemeentehuis.
Ook zijn er eerder geëxposeerde schilderijen te zien.

De tentoonstelling met stillevens en landschappen is gratis toegankelijk.

De Veenendaalse schilder Uilke de Wal is vooral bekend door zijn gedetailleerde stillevens, waarvoor hij zich laat inspireren door hedendaagse meesters als Henk Helmantel en Volkert Olij. In deze expositie presenteert De Wal maar liefst zes nieuwe werken; vijf stillevens en een landschap. Zo is z’n opus magnum, het grote schilderij met de titel ‘Pappotje’, nu voor het eerst in het openbaar te bewonderen.

Bij het schilderen van landschappen baseert hij zich op foto’s, waar hij zaken van weglaat of aan toevoegt. Door niet en plein air te werken kost het schilderen van een landschap hem ‘slechts’ enkele dagen, aan een stilleven werkt De Wal gemiddeld twee maanden. Dit komt doordat de stillevens in meerdere fasen en bij natuurlijk licht worden geschilderd op
basis van een unieke opstelling in zijn atelier. Alleen al met het maken van een pakkende compositie is hij dagen bezig, vertelt De Wal. “Kijken, zoeken, combineren, veranderen en opnieuw proberen, rekening houdend met verhoudingen, kleuren en vormen. Elke compositie moet een zekere spanning hebben om jarenlang te blijven boeien. Verder is het zo, dat je met mijn techniek – ik werk in lagen – niet gemakkelijk grote veranderingen kunt doorvoeren, dat kost ook veel tijd, dus goed voorwerk is cruciaal.”

Na het bepalen van de compositie wordt het schilderij in de weken die volgen langzaam opgebouwd. De Wal: “De vormen, kleuren en texturen moeten zo getrouw mogelijk worden weergegeven. Door de diverse lagen krijgen de werken meer diepte en kun je de textuur van de geschilderde objecten beter uitdrukken.”

Als een schilderij af is, maakt hij zelf een unieke, bijpassende lijst bij elk kunstwerk: “Wat betreft de vorm, grootte en kleur daarvan, houd ik rekening met de kleuren in het werk en met het spanningsveld in de compositie. De lijst moet het schilderij versterken, zodat het een aangenaam geheel vormt dat je graag aan de muur wil hangen.”

De nieuwe expositie van de Veenendaalse fijnschilder is te zien in het gemeentehuis van Veenendaal, Raadhuisplein 1, 3901 GA Veenendaal. Dat is doordeweeks geopend van 9.00 tot 17.00 en op maandag en donderdag tot 20.00 uur. Meer informatie over Uilke de Wal en zijn werk is te vinden op www.udewal.nl.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.