Verhalenmiddag historisch ondergoed

VEENENDAAL – Op woensdag 14 maart 2018 verzorgt de heer Wietse van Houten in Museum Veenendaal een interactieve verhalenmiddag aan de hand van zijn collectie historische ondergoederen.
Hij presenteert zijn collectie op luchtige wijze.

Als oud-directeur van een textielimport-groothandel kwamen er natuurlijk veel curieuze items en verhalen aan hem voorbij. Tijdens zijn loopbaan heeft hij een mooie verzameling historisch ondergoed opgebouwd.

Historisch ondergoed vanaf 1850
Over ondergoed kun je, hoe gek het ook klinkt, veel vertellen. Ieder item wat getoond wordt heeft zijn of haar eigen verhaal of roept weer verhalen op. De verzamelnaam ondergoed komt van de oude zegswijze “onder het goed verborgen”. Wist je trouwens dat er vòòr 1850 in het geheel géén ondergoed werd gedragen?

De presentatie start in het jaar 1850 met de bijna haast beroemde eerste damesonderbroek met een kruis en eindigt zo rond het jaar 2005 met de supersexy string slip. In de tussenliggende jaren komen alle ondergoedgerelateerde artikelen aan bod in een mooi tijdsbeeld, elk met een verhaaltje. Het gaat daarbij over breitechnieken, over leefomstandigheden in vroeger jaren, over armoe, kou, geen licht, uitvindingen (b.v. elastiek) enz. Hoe het vroeger was, daar heeft menigeen van ons nog wel wat van meegemaakt. Nostalgische gevoelens wellen dan ook regelmatig op bij het zien van alweer een stuk antiek ondergoed, wat b.v. oma ook had. Enne…. weet je nog van die kriebelhemden?

Deze verhalenmiddag sluit goed aan bij de tijdelijke expositie ‘Nostalgie en lingerie’ die tot en met zaterdag 14 april 2018 in Museum Veenendaal te bezoeken is.

Praktische informatie
De verhalenmiddag vindt plaats op woensdag 14 maart van 13.30 tot 15.30 uur in zaal 1 van de Cultuurfabriek, Kees Stipplein 76, 3901 TP Veenendaal. Inloop met koffie/thee is mogelijk vanaf 13.00 uur. Na afloop van de presentatie kun je onder begeleiding van museumgidsen de tijdelijke expositie ‘Nostalgie en lingerie’ bezoeken. Toegangsbewijzen zijn verkrijgbaar bij de Stadswinkel in de Cultuurfabriek. Toegang incl. lezing, museumbezoek en koffie/thee € 5,50 p.p. voor volwassenen, € 1,00 p.p. voor Museumkaarthouders en € 3,00 p.p. voor jongeren 12 t/m 17 jaar.

Graag van tevoren je komst aanmelden via info@museumveenendaal.nl of 0318 – 550 010 onder vermelding van het aantal personen.

Related posts

Geef een reactie

*