Verspreiding jodiumtabletten Rhenen

RHENEN – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start op 10 oktober met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland.
Dit duurt naar verwachting twee weken.

De gemeente Rhenen ligt buiten de zone waar mensen tabletten krijgen.
Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan, om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. De kans op een ongeval met een kerncentrale is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Wie krijgen jodiumtabletten?

  • Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.
  • Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud, hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen.
  • Vrouwen (van alle leeftijden) die op het moment van een kernongeval zwanger zijn, beschermen, naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als zij zelf de vereiste dosis jodiumtabletten innemen. U kunt de tabletten vanaf de tweede week van oktober kopen bij apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.

Waarom krijg ik geen jodiumtabletten?
Over het algemeen geldt: hoe verder u bij een kerncentrale vandaan woont, hoe kleiner de kans dat u bij een kernongeval radioactief jodium binnen krijgt. Daarom hanteert de overheid een zone tot hemelsbreed 100 kilometer van een kerncentrale.

In de provincie Utrecht zijn er 10 gemeenten waar inwoners jodiumtabletten ontvangen.
Dit zijn: Houten, IJsselstein, Montfoort, Lopik, Nieuwegein, Oudewater, Utrecht, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden. Deze gemeenten liggen binnen de zone van 20-100 kilometer rondom de kerncentrales Doel in België of Borssele in Nederland.

Meer informatie over jodiumtabletten en kernongevallen
Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u op de website www.waaromkrijgikjodiumtabletten.nl. Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld.

Op de website jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.

Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan telefonisch contact op met nummer 1400. U kunt ook gebruik maken van WhatsApp 06-55001400, Twitter: @rijksoverheid of vul het contactformulier van de rijksoverheid in.

Bron: Rhenen

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.