Vijf tips om water te besparen

Water besparen is nodig, om ook de generaties na ons te voorzien van betrouwbaar en betaalbaar drinkwater.
Sta jij er wel eens bij stil hoeveel water je per dag verbruikt?

NEDERLAND – Water besparen is nodig, om ook de generaties na ons te voorzien van betrouwbaar en betaalbaar drinkwater.
Sta jij er wel eens bij stil hoeveel water je per dag verbruikt?

Zo douche je met drinkwater, spoel je door met drinkwater en sproei je de tuin met drinkwater. In totaal gaat het om zo’n 120 liter per persoon per dag. Daar valt dus nog wel wat winst te behalen. Met onderstaande tips helpen we jou water te besparen. Ook laten we zien wat wij zelf doen aan waterbesparing. Zo zijn we samen zuinig op ons water. En dat is niet alleen duurzaam, maar ook goed voor je portemonnee.

Vijf tips om water te besparen
Met onderstaande vijf tips kun je dagelijks gemakkelijk veel drinkwater besparen.

1. Douche een minuutje korter
Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Door een minuut korter te douchen, bespaar je al zo 42,5 liter per persoon per week. Dat is ruim 2200 liter per jaar! Door een waterbesparende douchekop te gebruiken, bespaart een gemiddeld huishouden 8500 liter per jaar.

2. Gebruik het gehele jaar door water uit een regenton

Hoewel driekwart van de Nederlanders een tuin heeft, gebruikt maar slechts een derde een regenton. En dat terwijl een kwartier de tuin sproeien 100 liter water kost. Hemelwater is gratis en perfect om planten water te geven of de auto schoon te maken. En wist je dat je er ook je ramen mee kunt lappen?

3. Gebruik de spoelonderbreker op het toilet
Een derde van de Nederlanders gebruikt nooit de spoelonderbreker van het toilet. Dagelijks gebruiken we ongeveer 20 liter water om het toilet door te spoelen. Door de juiste spoelknop op het juiste moment te gebruiken, bespaar je ongeveer de helft. En vervang oude wc’s, een nieuwe heeft een kleiner reservoir.

4. Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen
Laat jij ook tijdens het tandenpoetsen de kraan lopen? Zonde van al dat kostbare drinkwater dat gewoon wegloopt, zonder dat je het nodig hebt. Wanneer je twee minuten je tanden poetst, spoel je meer dan 40 liter water per keer door de gootsteen. Door de kraan even dicht te draaien, bespaar je enorme hoeveelheden water.

5. Vervang lekkende en druppelende kranen
Je verwacht het misschien niet, maar een lekkende kraan kost soms wel duizenden liters per jaar. Flinke waterverspilling dus! Je kunt veel water besparen door oude kranen te vervangen. En ben je dan toch bezig? Kies voor een mengkraan met een energie- en waterbesparende functie.

Bron en meer informatie: Vitens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.