Vliegroutes Lelystad Airport over Rhenen

RHENEN – Twee van de voorgenomen vliegroutes van en naar Lelystad Airport zijn gepland boven het westelijk deel van de gemeente Rhenen.
Misschien heeft u er al iets over gehoord vanuit de landelijke pers: als Lelystad Airport in april 2019 opengaat voor vakantievluchten, liggen de aanvlieg- en vertrekroutes boven grote delen van oost Nederland en ook het oostelijk puntje van Utrecht.

Iedereen kon tot 2 november verbeteringen doorgeven aan het ministerie

Tot en met 2 november 2017 was er de mogelijkheid om verbeteringen voor te stellen en meningen door te geven aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wij hebben dat samen met onze Regio FoodValley gedaan, maar wij hebben ook als individuele gemeente een zienswijze ingebracht. Deze twee documenten vindt u onder: acties van de gemeente Rhenen.

Hoe denken wij erover?
Ook Rhenen maakt zich zorgen over de impact van vliegveld Lelystad op onze omgeving. Daarom wil de gemeente dat het ministerie aandacht heeft voor de volgende punten:

Vlieghoogte: Deze is inmiddels verhoogd tot tenminste 3.000 meter (was in eerste instantie 2.100 meter). Wij willen dat de vlieghoogte nog verder wordt opgehoogd.

Milieu-impact: Op dit moment is onvoldoende inzicht in de impact die de vliegroutes hebben op de leefbaarheid en gezondheid van de gemeente. Ook de gevolgen voor natuurgebieden zijn onduidelijk. We willen nader onderzoek naar de gevolgen voor het milieu en pleiten voor een goede nulmeting om de huidige situatie (zonder de nieuwe vliegroutes) in kaart te brengen.
Versnelde herindeling luchtruim: Wij dringen aan op een versnelde herindeling van het luchtruim zodat de nieuwe vliegroutes minder impact veroorzaken. Als er voor de herindeling al mogelijkheden zijn om de routes te verbeteren, moeten deze direct worden doorgevoerd. De staatssecretaris geeft aan dat het nog jaren duurt totdat het luchtruim kan worden heringedeeld. De regio FoodValley vindt dat dit eerder moet plaatsvinden.

Acties van gemeente Rhenen

  • Het ministerie van Infrastructuur en Milieu gaat over ons luchtruim. Natuurlijk kunnen we daar als gemeente iets van vinden en dat doen we ook. Maar een kleine gemeente als Rhenen heeft niet zoveel impact. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met andere gemeenten binnen de regio. Ede vertegenwoordigt ons daarin.
  • Samen met de provincie en Gelderse gemeenten roept Ede (mede namens de betrokken gemeenten in de Regio FoodValley) de Tweede Kamer op om hogere vliegroutes te kiezen. Ook pleiten we voor een versnelde herindeling van het luchtruim. Zie de brief van 15 september aan de Vaste Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu.
  • Samen met de FoodValley-gemeenten pleit Rhenen bij de provincie voor meer ondersteuning in de lobby naar het ministerie en om meer inzicht te krijgen in de gevolgen die de vliegroutes hebben voor het milieu. Zie de brief van 25 september aan de provincie Gelderland.
  • Gemeente Rhenen wil dat de minister van Infrastructuur aandacht heeft voor de gevolgen van Lelystad Airport voor onze gemeente en de regio. Daarom heeft Rhenen individueel en in samenwerking met gemeenten uit FoodValley en ook samen met de provincie Gelderland zienswijzen ingediend.

Bron: Rhenen

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.