Wageningen start onderzoek ‘Vertrouwen Werkt’

WAGENINGEN – Begin september is de gemeente Wageningen gestart met een wervingscampagne voor ‘Vertrouwen Werkt’, een uniek onderzoek met de bijstand.
Nu al is de door de gemeenteraad bepaalde drempel van 250 deelnemers bereikt.

Dit betekent dat het onderzoek per 1 oktober officieel van start kan gaan. Woensdagmiddag 15.30 uur is de officiële Kick-off van het onderzoek in aanwezigheid van Jetta Klijnsma, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wethouder Dennis Gudden: “We kunnen er trots op zijn dat zich al zo snel voldoende deelnemers hebben gemeld. Een unieke prestatie die bereikt is door de groep bijstandsgerechtigden zelf. Zij maken het mogelijk dat we nu daadwerkelijk kunnen onderzoeken of meer vertrouwen in de bijstand werkt. Dat we nu al zo’n grote groep hebben laat zien dat de wens om de bijstand te verbeteren in Wageningen breed gedragen wordt. Ik wil alle deelnemers hartelijk danken voor hun opgave!”

Op 1 oktober start hierdoor een uniek onderzoek, waarmee deelnemers direct bijdragen aan de kans dat de bijstandsregels in de toekomst verbeteren. Twee jaar lang wordt onderzocht wat het effect is van meer vertrouwen en soepelere regels. De gemeenteraad van Wageningen stemde eerder in met dit onderzoek. Wel stelde de raad de voorwaarde dat er bij de start minimaal 250 deelnemers moesten zijn. Dit aantal is nu gerealiseerd.

Met het onderzoek wordt gekeken wat het effect is op de mensen in de bijstand, wanneer zij meer vrijheid en maatwerk krijgen of wanneer zij meer bijverdiensten mogen houden. De huidige aanpak in de Participatiewet is sterk gericht op regels en het controleren daarvan. ‘Vertrouwen Werkt’ is een positieve werkwijze die uitgaat van vertrouwen in mensen, maatwerk en motivatie van de mensen die in de bijstand zitten.

In het onderzoek wordt gekeken naar de vraag of meer mensen zo werk vinden, actief maatschappelijk participeren en wat de effecten zijn op het welbevinden, motivatie en gezondheid van mensen in de bijstand. In het onderzoek zijn vier groepen met elk een eigen aanpak.

  • De groep ‘zelf in actie’, die zelf de regie neemt over hun weg tot werk of participatie en vrijgesteld worden van onder andere de sollicitatieplicht
  • De groep ‘extra begeleiding’, die via maatwerk extra begeleiding krijgt richting werk of participatie;
  • De groep ‘verdienen loont’, die extra mag bijverdienen;
  • Een ‘onderzoeksgroep’, die meedoet aan het onderzoek en waarbij de ondersteuning niet wijzigt. Door deze groep kunnen de resultaten van de andere groepen worden vergeleken.

Wethouder Gudden: “Deelnemers zijn nog steeds welkom. Ook voor mensen die de komende periode een beroep doen op bijstand gaan we deelname aan ‘Vertrouwen Werkt’ mogelijk maken. Het zou prachtig zijn als we dit onderzoek met zo’n groot mogelijke groep kunnen doen. Er is ruimte voor maximaal 400 deelnemers.”

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.