Wageningse jongeren beloond met Jeugdlintje

Achttien jonge Wageningers ontvingen op zaterdag 20 april uit handen van burgemeester Geert van Rumund een welverdiend Jeugdlintje.
De feestelijke en muzikale uitreiking vond plaats in de raadzaal van het stadhuis.

“Jong geleerd is jong gedaan”

WAGENINGEN – Achttien jonge Wageningers ontvingen op zaterdag 20 april uit handen van burgemeester Geert van Rumund een welverdiend Jeugdlintje.
De feestelijke en muzikale uitreiking vond plaats in de raadzaal van het stadhuis.

De jongeren werden op de speciale ‘Jeugdlintjes-troon’ in het zonnetje gezet, omdat zij een bijzondere prestatie hebben geleverd en nog steeds leveren op sociaal, maatschappelijk, cultureel of sportief gebied. Daarmee zijn ze onbedoeld een groot voorbeeld voor iedereen. Ze kijken om naar anderen en zorgen ervoor, dat die ander daar beter van wordt. Leden van het Wageningse Jeugdorkest onder leiding van Bea Reijs verzorgden een miniconcert.

Burgemeester Van Rumund vertelde, dat hij een apetrotse burgemeester was, toen hij dit allemaal te horen kreeg. Voor hem zijn alle onderscheiden jongeren stuk voor stuk lichtende voorbeelden van de slogan ‘Jong geleerd is jong gedaan’, ieder op een geheel manier. De één blinkt uit in sport, de ander is milieubewust, maar met name ook op sociaal gebied zitten er kanjers bij.

Wie kregen er allemaal een lintje?

* Mats van Leersum:
Mats is een geweldige doorzetter, die goed kan luisteren. Hij is erg betrokken op de samenleving.
Hij kwam met het idee van de kinderburgemeester van Wageningen, omdat er volgens hem goed naar de Wageningse jeugd geluisterd moet worden. Ook moet de jeugd hier en daar kunnen meebeslissen. Hij is de eerste Wageningse kinderburgemeester en wordt in september van dit jaar feestelijk geïnstalleerd.

* Mila Dijkslag:
Een zeer sociaal, attent en talentvol meisje, dat zich goed inzet voor de ander, die het wat minder heeft. Ze doneerde haar haren voor de Stichting Haarwensen. Op Koningsdag verkocht ze veel spullen. Het opgebrachte geld ging naar Unicef. Via Plan Internationaal adopteerde ze samen met haar ouders een kindje. Op zaterdag gaat ze door haar buurt om rommel op te ruimen

* Anna Martinez:
Anna is een groot, aanstormend schaaktalent, waar we nog veel van zullen horen. Ongeslagen op het NK 2019 behaalde ze zilver. Ze won een ticket voor het EK jeugdschaak in Letland.
Ze is gekwalificeerd voor het NK 2019. Heel bijzonder is, dat ze zelf middels crowdfunding haar reis naar het EK verdient. Ook geld voor haar trainingen heeft ze op die manier geregeld. Helaas kon Anna wegens ziekte het lintje niet zelf in ontvangst nemen. Kees Stap, voorzitter van schaakvereniging Wageningen, nam de honneurs waar.

* Merle Smit, Annesofie Buijse, Nero Basiaanse en Mathijs Oosterlee van B.C. de Kantjils:
Het Kantjils jeugdteam 1 is een gezellig badmintonteam, dat heel goed met elkaar omgaat.
Een dreamteam! Daarnaast zijn ze heel sociaal: ze helpen de jongste teams vol overgave met tips en oefeningen. Ze zijn daarnaast ook kampioen in hun klasse.

* Annika Willems en Eline Kroon:
Annika en Eline spelen elke Koningsdag samen viool in de stad en dat jaar na jaar! Soms wel drie uur lang. Al het daar verdiende geld sturen ze naar het Wereld Natuur Fonds, zodat ook de dierenwereld plezier beleeft aan hun muziek. Ze spelen viool in het Wagenings jeugdorkest en treden vaak op

* Cas Timmermans:
Cas is een groot fietstalent. Hij geeft nooit op. Tweede bij het NK veldrijden, tweede bij het NK wielrennen en derde bij het NK mountainbike. Eerste op het NK 2019 in Helmond. Cas geeft nooit op. Hij heeft een mooie mentaliteit: gezellig en vrolijk naar de andere renners. Hij probeert steeds bij zijn medesporters het beste naar boven te halen.

* Lotta Zwetsloot, Bloesem Kamphuis, Gras Kamphuis, Arne Hekman, Ivo Groenevelt, Kiki van Westeneng en Livia Giebels (klimaatstakers):
Naar het voorbeeld van de Zweedse Greta Thunberg mobiliseerden zij Wageningse energie voor een beter klimaat. Met een aantal protestacties en in gesprekken langs deuren en op sportclubs maakten ze iedereen nog meer bewust van de klimaatcrisis. Onvermoeibaar zetten zij zich in voor een beter klimaat, ook in Wageningen. Ze organiseerden ook een demonstratie bij het stadhuis, waarbij ze veel handtekeningen overhandigden aan ‘klimaat’-wethouder Peter de Haan.

* Noëlle de Jong:
Zus van grote Stan, die de Ziekte van Duchenne heeft. Ze zag haar ouders actief bezig met de mountainbike in het kader van Duchenne Heroes, om geld bij elkaar te fietsen voor onderzoek van deze ziekte. Nu doet Noëlle zelf mee aan de bizarre mountainbiketocht van 700 kilometer in 7 dagen. Geld voor haar ticket kreeg ze bij elkaar door veel sleutelhangers te maken van oude fietsbanden en die vervolgens met veel succes te verkopen.

Het Wagenings Jeugdorkest bestond tijdens de uitreiking uit:
Viool: Eline Kroon, Annika Willems, Naeva Jackson, Seppe Meijer zu Schlochtern, Eline van Schie,
Dila Visser.
Cello: Anna Matthijs,Sanne Peerbolte,
Contrabas: Thomas Hoebe,
Piano: Tein van der Lugt.

Jury van de Wageningse Jeugdlintjes:
Burgemeester Geert van Rumund (voorzitter), Jan Groenendijk (ambassadeur jeugdlintjes),
Juliette van Daelen (lid van de jongerenraad), Wiro Pillen (politie Gelderland-Midden),
Leonard Krijgsman (muziekdocent en verbonden aan CCW De Steck),
Henk Kuiper (voorzitter sportraad), Jan Boer (eindredacteur tv-tekst RTV Rijnstreek en journalist) en Alex Looijen (Jongerenwerker Solidez).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.