Wat de VOG?!

NEDERLAND – Werkgevers vragen jongeren die solliciteren op een baan of stage steeds vaker om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
Veel jongeren weten echter niet precies wat een VOG is, of hoe de VOG-beoordeling werkt.

Sommigen durven uit angst voor afwijzing zelfs geen VOG aan te vragen. Er zijn bij hen onduidelijkheden over de mogelijke consequenties van een strafblad op het verkrijgen van een VOG. Ten onrechte, zo blijkt uit cijfers: in 2016 kreeg meer dan 99% van de jongeren die de verklaring aanvroeg gewoon een VOG. Justis, de screeningsautoriteit van het ministerie van Justitie en Veiligheid, lanceert een campagne om jongeren te informeren en de beeldvorming over de VOG te verbeteren.

Minister Dekker (Rechtsbescherming) geeft aan: “Sommige jongeren met een strafblad vragen geen VOG aan uit angst voor weigering. Dit heeft helaas negatieve consequenties voor loopbaankeuzes en daarmee de ontwikkeling van jongvolwassenen. Elke situatie is echter anders. Daarom raden wij jongeren aan de VOG altijd aan te vragen, want de meeste jongeren krijgen de VOG”.

Sommige strafbare feiten vormen voor de ene baan of stage wél een bezwaar, maar voor de andere niet. Denk bijvoorbeeld aan het weigeren van een VOG voor een taxichauffeur die een strafblad heeft wegens rijden onder invloed. Dit is voor de functie van bijvoorbeeld administratief medewerker geen bezwaar. In de gevallen waar Justis de VOG wel weigert vanwege een strafblad, wegen de risico’s voor de samenleving zwaarder dan het persoonlijk belang van de aanvrager.

In drie filmpjes, ontwikkeld voor social media als Instagram en Spotify, gaat influencer Kaj Gorgels de straat op om jongeren te bevragen over de VOG. Op de website www.watdevog.nl kunnen jongeren anoniem een VOG-check doen om te kijken hoe groot de kans is dat ze de verklaring krijgen. Speciaal voor jeugdprofessionals is er een toolkit ontwikkeld waardoor ze jongeren beter kunnen ondersteunen bij de VOG-aanvraag.

Justis wil met de campagne voorlichting op maat bieden en ook eventuele angst voor de VOG-aanvraag bij jongeren wegnemen. Met de campagne sluit Justis een jaar van intensieve voorlichting over de VOG voor jongeren af.

Drie feiten over de VOG
1. Wie geen strafblad heeft, krijgt altijd een VOG.
2. Ook een jongere met een strafblad maakt kans op een VOG. Sommige strafbare feiten vormen een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet.
3. Justis maakt een belangenafweging bij het wel of niet verstrekken van een VOG.

Screeningsautoriteit Justis beoordeelt de betrouwbaarheid van personen en organisaties en draagt daarmee bij aan de rechtsstaat en een veiliger samenleving. Justis maakt onderdeel uit van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Voor meer informatie kijk op www.justis.nl.

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.