Wat kan deze oude Yunnan Chinees je leren over eeuwig jong blijven?

Maleisië – Hoe oud denk je dat deze oude Chinees is, die ik tegenkwam in de Chinese provincie Yunnan?
60?
70?

Nauwelijks nog tanden, een gerimpelde huid: verweerd door jarenlang werken op de omliggende velden. Zegt de brave man: “… En ik zit nu al meer dan 10 jaar hier zodat toeristen met mij een foto kunnen nemen”…

Les 1 van deze oude Chinees?
Goed om weten dat je dus met ouder worden, tegelijk fotogenieker wordt 🙂

Wat is gezond eten voor de Yunnan Chinezen?

Wat me direct opviel in Yunnan?

Hoe zowel de oudere mannen en vrouwen hier niet alleen gewoon rondlopen zoals jij en ik: ze werken ook gestaag op het veld of dragen flink wat zware lasten in het rond. Hoe blijven ze daar zo energiek? Geen eiwitpoeders, geen pakjes en zakjes…

Wel:

  • Enorm gevarieerd eten in de Yunnanese keuken!
  • Want: je kan in Yunnan zoveel verschillende bloemen en planten vinden: dan op het ganse noordelijk halfrond samen!
  • Dus verschillende planten gegeten, die we nog nooit geproefd hadden.
  • Verder nauwelijks vlees, soms al eens een vis en flink wat eieren.

Verder veel soepen…
Heel veel soepen! Wat voor soepen?

Vooral bouillonsoepen met logischerwijze: allerhande groenten en bloemen. Maar ook gewone pompoensoep, zoete aardappelsoep, sojasoep, pindanotensoep. Met als extra smaakmakers: een enorm aanbod van (gedroogde) paddestoelen. Wist je dat ze daar truffels verkopen aan een fractie van de prijs van de Europese truffel? Kan je gelijk je ganse China reis mee bekostigen!

Chinees geïnspireerde bouillonsoep met rijst en aardappel

Alvast een voorproefje, hoe je een lekkere Chinese maaltijdsoep kan maken voor 2 personen, geïnspireerd op de Yunnanese keuken.

Ingrediënten voor de soep:

  • wat bouillon (500 ml)
  • 1 stuk verse gemberwortel
  • 1/2 kopje rijst
  • 1 grote aardappel
  • een grote tomaat
  • één stengel bleekselderie
  • lenteui

Ingrediënten voor het vlees:

  • 300 gram kipfilet
  • vissaus
  • sojasaus
  • peper
  • limoensap
  • suiker

Hoe snelle Chinese soep maken


Vertrek liefst van een zelfgemaakte bouillon zoals in dit bouillonsoep recept. Wie echter zo snel mogelijk wil werken: die neemt een bouillonblokje of nog makkelijker: water.

  • Snijd de gemberwortel in schijfjes en voeg toe.
  • Voeg rijst toe, breng aan de kook en laat een half uurtje pruttelen onder deksel.
  • Marineer ondertussen de in stukjes gesneden kipfilet in vissaus, sojasaus, peper, limoensap en suiker. Inderdaad geen extra zout nodig en jaja: kipfilet altijd marineren. Kwestie van geen droog stuk smakeloos vlees over te houden.
  • Snijd de aardappel in stukjes, voeg bij de rijst en laat 20 minuten mee pruttelen.
  • Werk de soep af met fijngesneden lenteui en het gebakken vlees. Uiteraard het vleesnat uit de pan mee in de soep roeren: want dat zit boordevol smaak.

Smakelijk!

About Stef uit Maleisiė
Stef laat zien hoe jij elke dag opnieuw: makkelijk lekkere soep zal maken op pompoensoep.com. Daar kan jij ook gratis zijn leuk kookboekje downloaden: waarin hij ook wat meer vertelt over wie hij is en hoe jij nog gezonder zal eten!

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.