Witgoed voor minima voortaan energiezuinig

WAGENINGEN – Het college van B en W heeft onlangs besloten om de bijzondere bijstand voor inrichtingskosten een duurzaam karakter te geven.
Dit betekent dat witgoed voor minima, zoals wasmachines en koelkasten, voortaan worden aangeschaft met energielabel A+++.

Wethouder Lara de Brito: “Dit helpt om Wageningen een klimaatneutrale stad te maken. En het pakt goed uit voor de minima. Het gebruik van energiezuinige apparaten betekent namelijk een lagere energienota voor mensen met een laag inkomen. ”

Duurzaam ook sociaal
De gemeente Wageningen kent bijzondere bijstand voor noodzakelijke kosten die inwoners zelf niet kunnen betalen. Asielzoekers die een status hebben gekregen kunnen bijvoorbeeld een beroep doen op de bijstand voor inrichtingskosten. De gemeente maakt het hierdoor mogelijk dat zij hun huis kunnen inrichten. De Brito is enthousiast: “We willen deze mensen niet opzadelen met een schuld aan het begin van het opbouwen van een nieuw leven. De energiezuinige apparaten zijn duurder in aanschaf. Maar ze zijn goedkoper in gebruik. Het is een goed voorbeeld dat duurzame keuzes ook sociaal zijn en juist goed uitpakken voor de minima.”

Wat is bijzondere bijstand?
Iedereen met een laag inkomen en weinig vermogen kan bijzondere bijstand aanvragen. Dus ook mensen met een minimumloon of AOW. Het is bestemd voor dingen die je écht nodig hebt, maar niet zelf kunt betalen. De kosten moeten bijzonder en noodzakelijk zijn. Dit kunnen de kosten van de inrichting van een (nieuwe) woning zijn. Maar ook de eigen bijdrage voor thuiszorg, extra verwarmingskosten in verband met ziekte, kledingslijtage door rolstoelgebruik, kosten van kinderopvang bij medische of sociale redenen, of de reiskosten om een ziek familielid te kunnen bezoeken.

Meer informatie
Meer informatie over bijzonder bijstand is te vinden op de website van de gemeente Wageningen onder https://www.wageningen.nl/inwoners/Laag_inkomen/bijzondere_bijstand_aanvragen. Inwoners die opzien tegen het invullen van formulieren, kunnen een afspraak maken met de inkomensbrigade, tel. (0317) 49 24 50. Zij geven graag advies en kunnen helpen met het invullen van de formulieren. Zij kunnen ook advies geven aan inwoners die zich afvragen voor welke regelingen zij in aanmerking komen.

Related posts

1 comments

Daar sterven wij allemaal naar. Duurzame witgoed apparatuur met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Goed initiatief, mede dankzij de gemeente Wageningen. En hopelijk volgen alle gemeenten dergelijke initiatieven. Dat maakt het zeker makkelijker voor een burger en levert een goede bijdrage aan het milieu. Sociaal en duurzaamheid moeten parallel aan elkaar lopen. Bedankt voor het initiatief en het goede artikel.

Geef een reactie

*