Zalm-zeewierkoekjes met broccoli door Jenny

Foto: FoodSwitch!

DEN HAAG – Jenny de Rooy, Zalm-zeewierkoekjes met broccoli  door Jenny

Het eten van zeewier heeft niet alleen vele voordelen voor onze gezondheid, maar ook voor de gezondheid van onze planeet.
Zeewier bevat veel vezels, dat is gezond voor je. Meer vezels kan je risico op diabetes laten dalen, ontstekingen verminderen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren en je cholesterol verlagen. Vezels voeden ook de darmflora.
Zeewier is zeer rijk aan goed opneembare jodium. Sommige soorten zeewier bevatten zelfs zoveel jodium, dat je moet oppassen geen overdosis binnen krijgt. Het is dus niet nodig om brood te eten voor je jodium, gewoon zeewier werkt ook prima. Nori is niet zo heel rijk aan jodium. Kombu (oftewel kelp) bevat van alle soorten zeewier, het meeste jodium.

Ingrediënten:
• 100 g zeewier
• 250 g zalmfilet
• 100 g wittebonen gekookt
• 1 ei
• snufje witte peper
• 3 el. havermeel
• 1 eetl. olijfolie
• 200 g worteltjes
• 400 g broccoli

Bereiding:
1. Spoel het zout van de zeewier af en leg in ruim koud water.
2. Bak de zalm langzaam net niet gaar.
3. Prak ondertussen de witte bonen fijn.
4. Haal de zeewier uit het water en snijd het fijn.
5. Laat de zalm afkoelen en snijd fijn.
6. Klop het ei luchtig en meng de zeewier, bonen en de zalm door elkaar
7. Breng op smaak met peper. Het mengsel moet vrij stevig zijn. Voeg eventueel (haver)bloem toe als het te nat is.
8. Zet het mengsel ± 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
9. Schil de worteltjes en snijd de roosjes van de broccoli.
10. Schil steel van de broccoli en snijd in stukjes of eet hem rauw.
11. Stoom de worteltjes gaar in 5 minuten en voeg er de laatste 4 minuten de broccoli bij.
12. Vorm van het mengsel balletjes ter grootte van een pingpongbal en druk deze plat.
13. Verhit olie in een koekenpan en bak de zalmkoekjes aan beide kanten knapperig en goudbruin. Reken op ongeveer 2 minuten per kant.

Note: ’Wakame’ of ’Laitue de Mer Sauvage’ te koop bij Ekoplaza of een goede viswinkel. Je kan het in zout ruim een week bewaren en ook lekker aan salades toevoegen. De wakame is sterker van smaak dan de ’Laitue de Mer Sauvage’. Geen nood als je geen zeewier vind. Vervang de zeewier voor spinazie
Havermeel maak je snel zelf door havervlokken te malen in een blender.

Meer informatie over Jenny

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.