Zelfstandig filmpjes kijken door kinderen niet leerzaam

HILVERSUM – 45% van de ouders denkt dat het leerzaam is wanneer hun kind zelfstandig filmpjes kijkt op de smartphone of tablet, terwijl dat niet zo is.
Dit blijkt uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek dat bij de start van de Media Ukkie Dagen 2018 is gepresenteerd.

Jonge kinderen komen steeds eerder in aanraking met tablets en smartphones. Dreumesen, peuters en kleuters kijken hier vooral filmpjes op en doen dat vaak in hun eentje. “Daar leert je kind niet van,” zegt opvoedexpert Krista Okma. “Je kind leert pas van filmpjes kijken wanneer je met je kind het gesprek aangaat over wat er op het scherm te zien is. Vraag bijvoorbeeld naar wie er, net zoals in het filmpje, ook een kat heeft.”

De Media Ukkie Dagen vinden plaats van 6 t/m 13 april met als thema ‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’. O.a. bibliotheken, mediacoaches, Centra voor Jeugd en Gezin en kinderdagverblijven organiseren activiteiten voor ukkies, ouders en professionele opvoeders.

Echt of nep?
Kinderen van 0-6 jaar hebben nog veel hulp nodig bij het gebruiken van media. Zij kunnen wel al gericht ‘swipen’ op een touchscreen en een irritante pop-up wegklikken, maar die vaardigheden maken kinderen nog niet mediawijs. Ruim 4 op de 10 ouders denken dat hun kind reclame op het scherm herkent. Ook verwacht een derde van de ouders dat hun kind begrijpt dat filmpjes niet altijd echt zijn. Dat is niet het geval: het verschil tussen echt en nep begrijpt een kind pas na het zevende jaar. Dat is ook de leeftijd waarop kinderen voor het eerst beseffen hoe mensen elkaar beïnvloeden en verleiden. Daarom herkennen kinderen tot die leeftijd ook geen reclame.

Veel vragen bij ouders
Uit het Iene Miene Media-onderzoek blijkt dat ouders nog steeds veel vragen hebben over de mediaopvoeding van hun kinderen. Zo willen ruim 4 op de 10 ouders graag weten hoe zij voor de online veiligheid van hun kind kunnen zorgen, hoe ze hun kinderen het beste kunnen helpen bij het gebruiken van media en hoe zij het gebruik van beeldschermmedia in de hand kunnen houden.

Om ouders te ondersteunen bij de mediaopvoeding van hun kinderen, heeft Mediawijzer.net het Digi ABCD voor ukkies ontwikkeld in samenwerking met opvoedexperts. Het Digi ABCD geeft ouders tips over hoe zij hun kinderen in de digitale wereld goed kunnen begeleiden en bouwt voort op de Media Diamant die vorig jaar werd geïntroduceerd.

De tips uit het Digi ABCD:

  • Kies herkenbaar materiaal dat aansluit
  • Veel herhaling is goed
  • Stel filters in
  • Leer je kind jou erbij te roepen
  • Laat je kind vertellen
  • Stel je kind gerust
  • Zorg voor een goede balans
  • Leer je kind dat hij/zij zelf kan stoppen

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.