Zondaguniversiteit Wageningen

WAGENINGEN – Op drie zondagmiddagen geven wetenschappers van Wageningen Universiteit in de bblthk een één uur durend college over onderwerpen die dicht op de huid zitten van de ‘gewone’ burger.
Laat u meenemen in de wereld van Wageningen Universiteit. De toegang is gratis; aanvang 15:00 uur.

Veelzijdige interacties: het belang van plantenwortels voor het functioneren van ecosystemen
Prof. Liesje Mommer: ‘We gaan ondergronds deze zondagmiddag – op zoek naar de interacties tussen plantenwortels en allerlei ‘gespuis’ in de bodem. Wees gewaarschuwd: het krioelt daar beneden van de organismen, de titel van het college is niet voor niks: veelzijdige interacties!’ Wat bepaalt wortelgroei? Wat gebeurt er als wortels van verschillende plantensoorten elkaar tegenkomen? Vermijden ze elkaar of werken ze samen? Kunnen wortels netwerken met schimmels? Onderzoek van de laatste jaren heeft laten zien dat planten beter gaan groeien als ze in een vegetatie met veel andere plantensoorten staan. Ze jutten elkaar op. We hebben ook aanwijzingen dat planten en schimmels verstoppertje spelen onder de grond. In dit college laat zij zien hoe dat werkt, en waarom dat belangrijk is voor het functioneren van onze aarde. Biodiversiteit werkt!

Zondagsuniversteit 2017:

  • 15 januari – Veelzijdige interacties: het belang van plantenwortels voor het functioneren van ecosystemen -> Prof. Liesje Mommer
  • 22 januari – Hoe hard regent het in Wageningen -> Prof. Remko Uijlenhoet
  • 29 januari – Voeding, gezondheid en levensverwachting van ouderen -> Prof. Lisette de Groot

Bron: Bblthk

Related posts

Geef een reactie

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.